ESOGÜ, Türk kültürüne sahip çıkıyor

#Spor |
22 Eki 2017 / Paz 12:14

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) ‘Cumhuriyet için bir ok at’ sloganı altında bu yıl ikincisi düzenlenen geleneksel Türk okçuluğu festivali yapıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) ‘Cumhuriyet için bir ok at’ sloganı altında bu yıl ikincisi düzenlenen geleneksel Türk okçuluğu festivali yapıldı.
29 Ekim kutlamaları kapsamında, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 180 sporcu ile gerçekleşen etkinlik, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Sporcular, geleneksel kıyafetleriyle hünerlerini sergilerken, etkinlikte Türk kültürünü ön plana çıkaran müzikler ve marşlar çalındı.
Etkinliğin bu sene ilk kez Türkiye çapında yapıldığını söyleyen ESOGÜ Geleneksel Türk Okçuluk Kulübü Başkanı Ceyhun Destire, ilerleyen yıllarda daha da büyümesini arzuladıklarını ifade etti. Yoğun bir katılım ile yarışmaların başladığını aktaran Destire, ‘Cumhuriyet için bir ok at’ adı altında, 29 Ekim kutlamaları kapsamında bugüne özel bir etkinlik yaptık. Bu sene ikincisini yapıyoruz. Geçen sene ilkini yaptık. İlki sadece il çapındaydı. Bu sene tüm Türkiye çapında oluyor. 12 şehir, 25 takım ve yaklaşık 180 sporcu ile beraber bugün etkinliğimizi yapıyoruz. Halkımızdan buraya gelenlere de ok attırıyoruz. Bir taraftan da yarışmamız devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Bu yıl 2’ncisini düzenliyoruz”
ESOGÜ Geleneksel Türk Okçuluk Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Figen Çalışkan, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden Eskişehir’e gelen sporcuları ağırlamaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Biz 2013 yılında kültür başkenti Eskişehir kapsamında üniversiteye geleneksel bir Türk okçuluğu kulübü kurulması için bir proje verdik. Bu projenin desteklenmesi sonrası 2013’ten beri üniversitemizde geleneksel Türk okçuluğu yapıyoruz. Çok yeni bir kulüp olmasına karşın bu yıl 2’ncisini düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Geleneklerimizi çocuklarımıza aktarmak istiyoruz”
Türk kültürünün binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan ise etkinliğin kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu aktardı. Çalışkan, şu ifadeleri kullandı:
“Biz üniversite olarak, binlerce yıllık bir kültürün, bugün burada bir parça yaşatılması için bir organizasyon planladık. 180 katılımcımızın olduğunu görüyoruz. Pek çok yerden geldiler. Bu bizim için çok hoş bir faaliyet. Geleneksel sporlarımız, bizim bir emanetimiz. Kültürel bir emanet. Tuttuğumuz yay, kültürümüzün bir parçası. Bizi biz yapan parça. Atlı kültürden geliyoruz. At üzerinde kullandığımız en önemli parçalardan biri yay. Bununla devlet kurduk, imparatorluklar kurduk, imparatorluklar yıktık. Ama bugün çocuklarımıza, torunlarımıza anlatacak bir şey bulamıyoruz. Geleneksel olarak yürüttüğümüz birçok değeri kaybettiğimiz için üzülüyoruz ve bunu elimizde tutmak istiyoruz, çocuklarımıza devam ettirmek istiyoruz.”
Programda, katılımcılara yemek ikramı da yapıldı. Yarışmaları başarıyla tamamlayan sporcular ise etkinlik sonunda ödüllendirildi.