#Spor |
23 Eyl 2017 / Cmt 12:02
İzmirde bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu organizasyonu 250 sporcunun katılımıyla başladı
İzmirde bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen UNESCO dünya mirası yolunda Bisiklet Turu organizasyonu 250 sporcunun katılımıyla başladı. Önümüzdeki yıl Truvaya uzaması hedeflenen turun başlangıç etabında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bisikletçilerle birlikte pedal çevirdi. Başkan Kocaoğlu, İzmirin çok büyük bir tarihi mirasın üzerinde oturduğunu belirterek, "Bizi dünyaya tanıtacak zenginlik ve değerler bu topraklardadır" dedi.
İzmirin ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen "UNESCO dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu başladı. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA) desteği, Bergama ve Selçuk belediyeleri işbirliğiyle gerçekleşen tur Bergamadan start aldı. Başkan Aziz Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile birlikte yaklaşık 1 kmlik şehir içi etabında bisikletçilerle birlikte pedal çevirdi. Organizasyona katılan 250 amatör bisiklet sporcusu Bergama Kızıl Avludan Selçuk Efes Antik Kentine kadar olan 200 kilometrelik mesafeyi aşacak. Sporcular ilk günün sonunda Karşıyakada konaklayacak.
En büyük zenginliğimiz tarihimiz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bisiklet turunun start töreninde yaptığı konuşmada, iki UNESCO dünya mirası ilçenin birbiriyle buluşmasının hem kentin tarihi değerlerine sahip çıkmak hem de bisiklet kullanımı konusunda bir farkındalık yaratmak adına önem taşıdığını söyledi.
İzmirde bisiklet kullanımının giderek yaygınlaştığına da dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, kentteki bisiklet yollarının önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaşacağını, bisiklet derneklerinin önerileri doğrultusundaki düzenlemelerin de projelendirilerek hayata geçirileceğini açıkladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirin çok büyük bir dünya mirasının üzerinde oturduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu eserlere sahip çıktığımız, insanlığın mirasını geleceğe taşıdığımız müddetçe gelişimimizi turizm ve hizmet sektöründe de sürdüreceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça kazılarından tutun, Smyrna kazılarına kadar 11 ayrı ören yerinin kazı çalışmalarının sürdürülebilmesi için 5-6 milyon TL civarında kaynak ayırıyor. Büyükşehir Belediyesi buradan elini çektiği takdirde İzmirde kazı yapma olanağı da kalmayacaktır. Agorada, Kadifekalede, Roma antik tiyatrosunda çok büyük kamulaştırmalar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bazıları İzmirde öyle büyük projeler yapalım ki dünyanın farklı yerlerinden insanlar gelip görsünler fikrini savunuyor. Oysa ben başından beri İzmirin böyle bir projeye ihtiyacı olmadığını söylüyorum. İzmiri dünyaya tanıtacak zenginlik ve değerler bu topraklarda vardır. Bu zenginlere sahip çıktığımız zaman dünyaya da ulaşmış olacağız."
Gelecek yıl Truvaya
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, bisiklet turunu tüm UNESCO dünya mirası Listesindeki kentleri kapsayacak şekilde uluslararası bir katılım ile yapmayı amaçladıklarını belirterek, "Dünyada ilk kez iki UNESCO dünya mirası kent arasında bir bisiklet turu yapılıyor. Bildiğiniz üzere 2018 Truva yılı ilan edildi. Önümüzdeki yıl Truvaya uzanan bir turu hedefliyoruz" diye konuştu.
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise projenin fikir babası Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönençe teşekkür etti. Tarihi mirasların korunmasının motorsuz taşıtların yaygınlaşmasından geçtiğinin altını çizen Akpınar, "Bu tur aynı zamanda karbon salımının azaltılması, kentlerimizin havasının korunması yönünde bir mesaj veriyor" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin Üçkuyulardan Sasalıya kadar bisiklet yolu yaparak önemli bir hizmet gerçekleştirdiğini söyleyen Akpınar "Araç sürücüleri de bisikletliye saygı göstermeyi ve onları trafiğin bir parçası olarak görmeyi öğrenmeli" diye konuştu.