#Siyaset |
07 Ara 2017 / Per 17:43
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Paris Anlaşmasını da Meclise getirip kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Paris Anlaşmasını da Meclise getirip kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik. En az kirleten ülkeler arasında olmamıza rağmen bizden birçok yatırımın önünü kesmemiz bekleniyor, Yeşil İklim Fonuna para atmamız bekleniyor ve oralardan istifade edecek ülkeler sınıfına da alınmıyoruz. Böyle adalet olmaz. Böyle bir anlaşma da olmaz. Biz buna imza attık ama Meclise getirip yürürlüğe sokmayız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ile Türkiye Çevre Koruma Vakfının birlikte düzenlediği "Tabiatı Keşfet Yeşil Çerçeve Fotoğraf Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Ödül töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, sanayi devrimi sonrası çevrenin bozulmaya başladığını belirterek, Bu dengeler bozulduktan sonra karşımıza kimi yerde kuraklıklar olarak, kimi yerde sel felaketleri olarak, kimi yerde iklim değişikliği olarak, kimi yerde de daha az yağış ve tabiatın tahrip olması olarak karşımıza faturalar çıkmaya başladı ifadelerini kullandı.
Çevreyi koruyacağız ama bir taraftan da yatırımların yapılmasına önayak olacağız"
Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
Bizim için bakanlık olarak çatışma alanı şu; bir taraftan da yatırımlar yapılacak, gelişmekte, kalkınmakta olan bir ülkeyiz. Bu yatırımlar yapılırken ebette çevreyi koruyacağız ama bir taraftan da yatırımların yapılmasına önayak olacağız. Buradaki temel prensibimiz de şu; nasıl ki bir bal arısı tabiata çıkar envayi çeşit çiçekler üzerinde gezerek onların polenlerini toplar, sonra gelip dünyanın en kıymetli, en lezzetli balını yaparsa ve bu yaptığı üretim sırasında da hiçbir çiçeğe, ağaca, bitkiye zarar vermezse işte yatırımlar da böyle olmalı. Tabiatı kirletmek zorunda değil hiç kimse. Etrafı tahrip etmek zorunda değil hiç kimse. Yatırım yapılacak alanlar belirlenir, o yatırımın çevreyi kirletecek bir unsuru varsa bunların izah edilmesi, sıfıra düşürülmesi için ne tür tedbir varsa hepsi alınır, yatırım da yapılır. Böyle bir prensip içerisinde devam ediyoruz. Hem tabiatı korumaya çalışıyoruz bakanlık olarak hem çevremizi korumaya çalışıyoruz kirletenlere mani olmaya çalışıyoruz, hem de bir taraftan yatırımların önünü açacak projelere de imza atmaya gayret ediyoruz.
Biz buna imza attık ama Meclise getirip yürürlüğe sokmayız
Yeryüzü sıcaklığının dünyada artı 1 derece arttığını söyleyen Özhaseki, iklimin biraz daha ısınmasından ve yağışın azalmasından kaynaklı olarak denizlerdeki seviyenin 19 santimetre arttığını, havadaki karbondioksit miktarının da yüzde 42 arttığını bildirdi. Özhaseki, Bütün bunlar iyiye alamet değil, kötüye alamet. Bütün milletler toplanıyorlar ne yaparız diye çalışıyorlar, gayret ediyorlar. Özellikle 2004 yılında BM İklim Çerçeve Konferansı yapılıyor. O sözleşmeye bizde taraf oluyoruz, imza atıyoruz. Daha sonra 2009da Kyoto Protokolüne imza atıyoruz. Geçtiğimiz yılda da Pariste İklim Zirvesine katılarak taraf olduk, imza attık. Buradaki temel esas şudur; ek 1 ülkeler var bunlar gelişmiş ülkeler, ek 2 gelişmekte olan ülkeler var. Gelişmiş ülkeler para katkısında bulunacaklar, finans, teknoloji katkısında bulunacaklar. Çevreyi kirlettikleri kadar artık yavaş yavaş kirletmeyecekler ve geriye çekilecekler. Böyle bir anlaşma. 1991-1992de Türkiyeden giden temsilcimizde biz gelişmiş ülkeyiz demiş. Böyle olunca şimdi biz bu gelişen dünyada sanki tüm dünyayı kirleten ülkeler arasındayız. Para yardımında bulunacağız. Katkıda bulunacağız. Arkasından da finans desteğinden sonra birde teknoloji yardımında bulunacağız ve bunlardan istifade edemeyecek ülkeler sınıfına gireceğiz. Bunun kavgasını her gittiğimiz toplantıda ısrarla bu konudaki ülkemizin haklı iddialarını orada gündeme getirip üzerinde duruyoruz. Eğer bizim iddialarımız orada yer bulup metinlerde bütün ülkeler tarafından kabul edilmezse Paris Anlaşmasını da Meclise getirip kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik. En az kirleten ülkeler arasında olmamıza rağmen bizden birçok yatırımın önünü kesmemiz bekleniyor, Yeşil İklim Fonuna para atmamız bekleniyor ve oralardan istifade edecek ülkeler sınıfına da alınmıyoruz. Böyle adalet olmaz. Böyle bir anlaşmada olmaz. Biz buna imza attık ama Meclise getirip yürürlüğe sokmayız açıklamasında bulundu.
Çevreyi biz emanet olarak görüyoruz diyen Özhaseki, Bu can bize bir emanet olarak verilmişse gün gelince zaten toprağa karışıyoruz, çocuklarımız, eşlerimiz birer emanetse emin olun çevre de bir emanet. Bu çevre konusunda hassasiyetimiz devam ediyor dedi.
Özhaseki, çevre bilincinin çocukluktan yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
"İnşallah bizim bu gayretlerimizle insanlar çevreyi daha çok koruyacaklar
Bakanlık olarak başlattıkları Sıfır Atık Projesine değinen Özhaseki, atıkların ayrıştırıldığını ve en son kalanın da gübre haline getirildiğini kaydetti. Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde başladı. Gelecek Ankarada yaygınlaştıracağız bunu. Kamu kurum kuruluşlarının tamamında, topluca insanların yaşadığı yerlerde inşallah bunu yaygınlaştıracağız. Sonra tüm Türkiyeye. Bizde ciddi bir fon var. O fonu da evlerindeki ayrıştırmaya özen gösteren belediyelere ikramiye olarak vereceğiz. İnşallah bizim bu gayretlerimizle insanlar çevreyi daha çok koruyacaklar dedi.
Konuşmaların ardından Tabiatı Keşfet Yeşil Çerçeve Fotoğraf Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. 16 Özel Çevre Koruma Bölgesine ait doğa fotoğrafları arasından birinci olan yarışmacıya 20 bin TL, ikinci olan yarışmacıya 10 bin TL ve üçüncü olan yarışmacıya 5 bin TL, ayrıca 2 bin 500 TL mansiyon ödülü olarak 8 yarışmacıya 20 bin TL ödül verildi. Yarışma kapsamında 8 mansiyon ve 3 derece olmak üzere 11 yarışmacıya toplam 55 bin TL ödül dağıtıldı. Ödül töreni sonrasında programa katılanlar yarışmacıların fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdiler.