#Siyaset | İHA
30 Kas 2019 / Cmt 15:42
TBMM Başkanvekili Levent Gök, meclis heyetiyle katıldığı Kazakistandaki skandal toplantıyla ilgili konuştu. Gök,"Buna çok yüksek sesle tepki göstererek meclis başkanıyla gergin bir görüşmemiz geçti. Bunun açıklamasını istedik, bu duruma nasıl seyirci kaldıklarının izahatını istedik. Bu uluslararası resmi bir toplantı ve Kazakistanın istihbaratı da çok güçlüdür. Dolayısıyla sıradan, geçiştirilebilecek bir hadise değildir. Resmi bir toplantıya Türkiyenin iadesini istediği bir kişinin girmesinin hiçbir açıklanacak yanı olmadığını düşünüyorum" dedi.
Türkiyenin iadesini istediği FETÖcü teröristin Kazakistanda gerçekleştirilen uluslararası toplantıya katılmasına tepki göstermiş yaşananları sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda anlatmıştı.
TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Meclis heyetiyle gittiği Kazakistandaki toplantıda Türkiyenin FETÖden iadesini istediği Doğan Yıldızın olduğunu öğrenince tepki göstermiş yaşananları sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla anlatmıştı. 26-27 Kasım tarihlerinde Kazakistan Kurucu Cumhurbaşkanı Günü nedeniyle Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nıgmatulinin ev sahipliğindeki toplantıya katılmak üzere TBMMyi temsilen bu ülkeye giderek konferansa katıldı. Konferans sonunda Türkiye Kazakistan Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Göke, Türkiyenin iadesini istediği Doğan Yıldızın arka sıralarda oturarak toplantıyı izlediğini söyledi. Bunun üzerine Gök, Türkiye ve Kazakistan Meclis heyetleri arasında görüşme yaptı.
Bu görüşmeye Gök ile birlikte AKP İstanbul Milletvekili Rumeyse Kadak, MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ ve Kazakistan Büyükelçisi Uyanık katıldı. Gök toplantıda, Kazakistan Meclis Başkanı Nurlan Nıgmatuline tepkisini dile getirerek duruma nasıl izin verdiklerini sordu. Karşılığında tatminkar bir cevap alamayan Gök, FETÖcü teröristin iade edilmesi gerektiğini belirterek FETÖ okullarının halen aktif olduğu Kazakistanın da aynı tehlikelerle karşı karşıya olduğunu meclis heyetine ifade etti.
"Bunun açıklanmasını, izahatını istedik"
Uluslararası düzeyde gerçekleştirilen bir toplantıda Türkiyenin iadesini istediği bir teröristin bulunduğunu öğrendiğinde büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirten Gök, "Kazakistan bizim dost ve kardeş bir ülkemiz. TBMM adına bir toplantıya katıldık. Bu toplantıya pek çok ülkeden gelen katılımcılar vardı. Meclis Başkanları başkenvekilleri düzeyinde. Tabi ki bu toplantı bitiminden sonra bu toplantıdan sonra bir toplantı yaptık. Türkiyenin iadesini istediği bir FETÖ sanığının bu toplantıda bulunmasının izahatının yapılmasını istedik. Meclis başkanı kendisinin haberinin olmadığını ifade etti ama biz kendisine Kazakistanın aradığı bir şahsın Türkiyede katıldığınız bir toplantıya katılmasını nasıl karşılarsınız şeklinde bir soru yönelttik. Soruya cevap vermesi zaten mümkün değildi. Bu son derece üzücü ve hoş olmayan bir şey. Böyle bir tabloyla karşılaşmanın bir sıkıntı ortaya çıkardığı ortadaydı. Buna çok yüksek sesle tepki göstererek meclis başkanıyla gergin bir görüşmemiz geçti. Bunun açıklamasını istedik, bu duruma nasıl seyirci kaldıklarının izahatını istedik" dedi.
"Sosyal medyada çok yoğun bir saldırı şahsıma karşı gerçekleşti"
Yaşananları sosyal medya hesabından paylaşan Gök, FETÖcülerin saldırısına uğradı. Sosyal medya hesaplarından ağza alınmayacak hakaretlere maruz kaldığını ifade eden Gök," Hakkımda çok çirkin söylemler ve tehditlere varan söylemlerle maruz kaldım. Sosyal medyada çok yoğun bir saldırı şahsıma karşı gerçekleşti. Bu saldırıyı gördüğüm anda yine attığım bir paylaşımla yani ben mecliste bombaların ardında darbeye karşı direnen bir milletvekiliyim. İki elim yakanızda diyerek söylemimi devam ettirdim. Bu saldırılar şu anda da devam ediyor. Tabi bunlar vız gelir tırıs gider" dedi.
Yaşananların kabul edilir bir tarafı olmadığını ifade eden Gök," Önemli olan Türkiyede FETÖye karşı olan mücadelede ciddi değerlendirmelerin yapılması ve üzerine gidilmesi. Ben orada Türkiye Büyük Millet Meclisi adına bulunduğum bir toplantıda böyle bir durumu Türkiye devleti adına hem Türk milleti adına kabullenmemizin mümkün olmadığını onlara ifade ettim. Gereğinin yapılmasını ifade ettim. Bence Kazakistanın bu konuda bir açıklama yapması gerektiği açıktır. Konunun Dışişleri İçişleri Bakanlığının ve yürütmenin yetkisinde olduğunu düşünüyorum. Bu konu mutlaka izaha kavuşturulmalıdır. Kazakistanda FETÖ okulları hala faaliyetlerini ad değiştirme suretiyle sürdürüyorlar. Bu da tabi çok ciddi bir problem. Bu problemlerin giderilmesi açısından devletin etkin çalışma yürütmesi gerekiyor. Böyle bir sorun her iki ülkedeki güven durumlarını zedeleyici bir durumdur. Bu uluslararası resmi bir toplantı ve Kazakistanın istihbaratı da çok güçlüdür. Dolayısıyla sıradan, geçiştirilebilecek bir hadise değildir. Resmi bir toplantıya Türkiyenin iadesini istediği bir kişinin girmesinin hiçbir açıklanacak yanı olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.