Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye ile Normalleşme ve İsrail Eleştirisi

#Siyaset | Haber Merkezi
21 Eyl 2024 / Cmt 14:40

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti öncesi yaptığı basın toplantısında Suriye ile normalleşme sürecine değinerek, İsrail'in saldırılarını sert bir dille eleştirdi. Gazze'deki durum ve uluslararası çözüm önerileri üzerinde durdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere yapacağı ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Suriye ile normalleşme sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Karşı taraftan haber bekliyoruz, biz buna hazırız" ifadesini kullandı.

Erdoğan, toplantıda İsrail'in Gazze'den sonra Lübnan'ı hedef almasını sert bir dille eleştirerek, "İsrail bir kez daha maalesef devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor" dedi. Özellikle dijital saldırıların devreye girmesinin, bu durumu açıkça gösterdiğini vurguladı. Türkiye'nin, dünya barışını koruma misyonuna sahip ülkelerle birlikte İsrail'i durduracak çözümler geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, "Gazze'deki yaşam koşullarını daha da ağırlaştıracak" ifadesiyle yaklaşan kış mevsiminin getireceği olumsuzluklara dikkat çekti. "İsrail hükümeti, Nazi imha kampına çevirdiği Gazze'deki 2 milyon insanı ya bombalarla ya da açlık ve susuzlukla katlediyor" dedi. Ayrıca, Gazze'deki soykırımla mücadele etmek için uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.

Bölgedeki krizin ciddiyetine değinen Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati ile yaptığı görüşmelerde yaşanan sıkıntıları da gündeme getirdi. Erdoğan, "Bölge büyük bir krizle karşı karşıya. Bu durumu çözmek için uluslararası desteğe ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda ele alacağı konular arasında güvenlik konseyi reformu ve uluslararası finans mimarisinin ihtiyaçlarına da değinerek, Türkiye'nin bu konudaki desteklerini belirteceğini ifade etti. Ayrıca, BM Genel Kurulu'na katılacak diğer dünya liderleriyle olası görüşmelere de dikkat çekti.