Tükenmiş sendromu nedir? Belirlileri nelerdir?

#Sağlık | Haber Merkezi
12 Haz 2024 / Çar 18:50

Tükenmişlik sendromu son yıllarda toplumda yaygınlaşan bir hastalık haline geldi.

Nev FSM Hastanesi Klinik Psikoloji bölümünden Psikolog Eslem Aydın, tükenmişlik sendromu hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Psikolog Aydın, her insanın içinde yaşadığı koşullardan etkilendiğini belirterek tükenmişlik sendromunun özellikle iş dünyası ve çalışma koşullarıyla yakından ilişkisi olduğunu açıkladı. Aydın, "Yaşam içerisindeki talepler ve beklentiler kişisel kaynakları aşma durumu gösterdiğinde tükenmişlik sendromu ortaya çıkmaktadır. Uzun süreli strese maruz kalmak, kariyer ve iş hayatına bağlı rekabetçi çalışma koşulları, mükemmeliyetçilik ve rol çatışmaları gibi durumlar tükenmişlik sendromunun ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler arasında yer almaktadır" dedi.

"TÜKENMİŞLİK SENDROMU DAVRANIŞLSAL DEĞİŞİKLİKLERİ BERABERİNDE GETİRİR"

Aydın, tükenmişlik sendromunun ortaya çıktığı ilk aşamalarda duygusal tepkilerin ön planda olduğunu altını çizerek insanların kendilerini yorgun, yetersiz ve yıpranmış hissetme eğilimi gösterebileceklerini söyledi. Aydın, "Bu duygulara eşlik eden diğer koşullar arasında özgüvende azalma, ümitsizlik, ilgi ve enerji kaybı, düşüncelerde karmaşıklık gibi psikolojik durumlar yer almaktadır. Tükenmişlik sendromu psikolojik ve fizyolojik belirtilerin yanında birtakım davranışsal değişiklikleri de beraberinde getirir ve bu değişiklikler kişinin etrafındaki diğer kişiler tarafından da fark edilebilir olmaktadır. Unutkanlık, çabuk öfkelenme, ani sinir patlamaları, sık gelen ağlama nöbetleri, düşük iş performansı, işe geç gitme ve sosyal ilişkilerde bozulma sendromun ortaya çıkarttığı davranışlar arasında sıralanmaktadır" diye ifade etti.

STRES YÖNETİMİ TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA YARDIMCI OLUYOR

Tükenmişlik sendromundan çıkmak için stres yönetimini kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Aydın, stresin doğrudan etkilediği kişisel alanları düzenleyebilmek tükenmişlik sendromunun sağlıklı bir şekilde atlatılmasında fayda gösterdiğini belirtti. Aydın, "Nefes egzersizleri ve fiziksel egzersizler, yeterli uyku saati, sosyal destek ağlarını kullanarak yakın olduğunuz kişilerden yardım istemek ve stresin olumsuz etkileyebileceği yeme alışkanlıklarının farkında olmak sendromun şiddetlenmesini önleyebilmektedir. Ek olarak stres seviyesinin arttığı ve kişinin hayat kalitesini olumsuz etkilediği anlarda profesyonel bir destek almak öncelik kazanmaktadır" dedi.