Televizyon izlerken sakın bunu yapmayın!

#Sağlık | Haber Merkezi
27 Eyl 2024 / Cum 19:09

Yapılan araştırmalar ister bir atıştırmalık ister sağlıklı bir yemek olsun televizyon başında daha doğrusu bir şeyler izleyerek yemek yemeninin doğru ve iyi bir şey olmadığına dikkatleri çekiyor.

Görüntüye dalıp ne kadar yediğini farkında olmamak 7'den 70'e herkese ciddi zararlar verebilir. Obezitenin son yıllardaki hızlıca seyrini buna bağlıyor beslenme uzmanları. Düşük egzersiz yapımı obeziteyi tetiklerken hareketsizliğin oluşturabileceği diğer hastalıklara da neden oluyor.

Yemek yerken televizyon izlemenin bir diğer sakıncası da dikkat dağınıklık seviyesindeki artış. Sürükleyici ve devamlı tekrarlanan televizyon-yemek durumunda tokluk sinyali veren metabolizmayı algılayamamak aşırı yemeyi tetikliyor. Hatta yemek yeme süresinin uzamasına da neden oluyor bu durum. Belki de asla yemeyecekleri ya da minimum derecede yiyecekleri bir besini daha fazla tüketmeye başlıyorlar.

Televizyon izlerken daha fazla yememizin bir diğer nedeni de, yediklerimize daha fazla dikkat ettiğimizde yiyeceklerin aynı tadı vermemesi olabilir.

Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre dikkatimiz dağıldığında yiyeceklerden o kadar fazla tatmin alamamamız olabileceğini söylüyor. Dikkatimiz dağıldığında ise yemek yerken kısa veya uzun bir sayıyı ezberlemeleri istenen bir çalışmada, daha uzun sayıları ezberlemeye çalışanlar yiyeceklerinin daha az tatlı olduğunu söylemiş. Yani dikkatini sayıya daha çok verdiği için katılımcılar yedikleri yemekten daha az tatmin olmuş.

Televizyon izlerken daha çok işlenmiş ürünler tercih ediliyormuş. Araştırmacıları en çok endişelendiren şey, obezite ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer hastalıklarla ilişkilendirilen aşırı işlenmiş gıdalar ve reklamlarla ilişkileri. Özellikle çocukların televizyon izlerken aşırı işlenmiş gıdaları tüketme eğilimi çok yüksek. Araştırmalarda bazı çocukların televizyon izlerken daha çok yemek yediğini bazısının ise daha az yediğini belirlemiş.

Ayrıca izlenilen yayının türü de yemek seçimi ve miktarını etkiliyor. Bu nedenle hangi yaşta olunursa olunsun yemek yerken bir şeyler izlemek davranışını bırakmak gerekiyor.