#Sağlık | Haber Merkezi
03 Nis 2025 / Per 20:18
Yeni bir araştırma, bir saat boyunca çiğnenen sakızın insan tükürüğüne 250 bin mikroplastik bıraktığını ortaya koydu. Sakız, bilinmeyen bir plastik maruziyet kaynağı olabilir.
Queen’s Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, sakız çiğnemenin insan vücuduna farkında olmadan mikroplastik girmesine neden olabileceğini ortaya koydu. Journal of Hazardous Materials dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, sadece bir saat boyunca çiğnenen bir sakız, tükürükte 250 bin mikroplastik parçacık bırakabiliyor.
Mikroplastikler, daha büyük plastiklerin zamanla parçalanmasıyla ortaya çıkan küçük plastik tanecikleridir. Sentetik kumaşlardan, ambalaj atıklarından ve birçok farklı kaynaktan yayılırlar. Araştırmaya göre, sakız çiğneme süresi uzadıkça bu plastikler nanoplastik boyutuna kadar parçalanabiliyor ve insan tükürüğünde tespit edilebiliyor.
Araştırmacılar, tükürükteki mikroplastik seviyelerini ölçmek için otomatik Raman spektroskopisi adlı bir teknik kullandı. Çalışmada, çiğneme süresine göre üç farklı zaman diliminde örnekler alındı:
Sonuçlara göre, her zaman diliminde mikro ve nano plastiklere rastlandı. Bu da sakız çiğnemenin güvenli bir süresi olup olmadığı konusunda kesin bir sınır olmadığını gösteriyor.
Queen’s Üniversitesi Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü’nden Dr. Cuong Cao, mikro ve nano plastiklerin küresel bir sorun olduğuna dikkat çekerek, sakızın göz ardı edilen plastik maruziyeti kaynaklarından biri olabileceğini ifade etti. Çalışmanın ortak yazarlarından Udit Pant ise analiz edilen tüm tükürük örneklerinde mikroplastik tespit edilmesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti.
Bilim insanları, bu tür parçacıkların insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerinin bilinmediğini ancak plastik kirliliğinin tespit edilmesi için kullanılan yöntemin çevresel önlemler açısından büyük bir katkı sağlayabileceğini vurguladı.