#Sağlık | Haber Merkezi
10 Nis 2025 / Per 22:28
Obezite, günümüzün en ciddi sağlık sorunlarından biridir. Obezitenin nedenleri, belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgileri bu içerikte bulabilirsiniz.
OBEZİTE NEDİR?
Obezite, vücutta sağlığı tehdit edecek düzeyde aşırı yağ birikimiyle ortaya çıkan kronik bir hastalık olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, obezite, küresel ölçekte en yaygın halk sağlığı sorunlarından biridir. Obezitenin teşhisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümüdür. VKİ’nin 30’un üzerinde olması obeziteyi işaret eder.
OBEZİTE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Obezitenin başlıca belirtileri şunlardır:
Obezite aynı zamanda psikolojik sorunlara da yol açabilir. Düşük özgüven, stres, anksiyete gibi durumlar sıklıkla görülür.
OBEZİTE NEDEN OLUR?
Obezite, tek bir nedenle değil; birçok etkenin birleşimiyle ortaya çıkar:
Ayrıca, bazı ilaçların yan etkileri ve modern yaşamın getirdiği hareketsizlik de obezite riskini artıran önemli unsurlar arasında yer alır.
OBEZİTE NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Obezite tanısı konulurken genellikle şu yöntemler kullanılır:
VKİ değeri 30’un üzerindeyse, bu bireyin obez sınıfında olduğunu gösterir.
OBEZİTE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
obezite tedavisinde hedef, sadece kilo kaybı değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Tedavi yöntemleri şunlardır:
Obeziteye bağlı hastalıkların tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım en etkili sonucu verir.
OBEZİTEYİ ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?
Evet, sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla obezite büyük oranda önlenebilir:
OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI
Obezite; kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, bazı kanser türleri, uyku apnesi ve yağlı karaciğer hastalığı gibi ciddi sağlık problemleriyle ilişkilidir.