Mucize meyve tezgahlarda! Faydaları saymakla bitmiyor

#Sağlık | Haber Merkezi
24 Eyl 2024 / Sal 18:38

Havaların soğumasıyla birlikte pazar tezgahlarındaki yerini alan mandalinanın yalnızca kendisi değil kabuğu da çok faydalı.

Kışın en sevilen meyvelerinden mandalina, sağlığımız için çok faydalı meyvelerden biridir. Kış boyunca vücudu pek çok hastalıktan ve diğer sağlık problemlerinden koruyan bu meyvenin kabuğu, yaprağı da çeşitli faydalar sağlıyor. Kulağa tuhaf gelse de yaprağının bile faydaları çok şaşırtacak.

Uzmanların kış aylarında 'yanınızdan eksik etmeyin' dediği meyvelerden biri de mandalinadır. Geçtiğimiz günlerde pazar tezgahlarında görülmeye başlayan mandalina, özellikle mevsiminde tüketildiği zaman vitamin değeri ve içindeki besin ögeleri sayesinde vücudu güçlendirir.
Soğuk algınlığına iyi gelen mandalina, C vitamini içeriğiyle hastalıklara karşı koruyacaktır. Yapılan araştırmalara göre kanserden koruduğu belirtilen bu meyve, hücrelerde meydana gelen hasar sürecini baskılayacaktır. İçindeki fitokimyasallar vücutta antikanserjoen özellikler yaratır.
Hücrelerin kanserleşmesi ve tümör büyümesini önlemek için düzenli olarak mandalina tüketimi öneriliyor. Kan şekerini düzenleyen, hastalıklardan koruyan bu meyvenin kabuğu ve yaprağının da bilinmeyen bazı faydaları mevcut. Yaklaşık 100 gram mandalina 53 kalori barındırır. Sağlıklı meyvenin kabukları ve yapraklarını da atmadan tüketin.
Vücuttan zor atılan bronşit problemi, mandalina kabukları sayesinde kolay atlatılabilir. Bir bardak kaynar suyun içine mandalina kabuğu rendeleyin. Bir saat beklettikten sonra tüketin. Bronşit rahatsızlığı çekenler bu içeceği günde 3 defa tüketebilir. Tıkanmış solunum yollarının kolayca açılmasını sağlayacaktır.
Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi enfeksiyon problemlerinin ardından geçmek bilmeyen öksürük yaşıyor olabilirsiniz. Mandalina kabuklarındaki güçlü antioksidanlar, öksürüğe yol açan etkileri ortadan kaldırabilir. Kabukları ve yaprakları atmak yerine hem lezzetli, hem de sağlıklı bir çay hazırlayın. Bunun için su kaynatmak yeterli olacaktır.
Mandalinanın ferah ve etkileyici kokusu burun tıkanıklığına çare olabilir. Grip veya nezle sorunu yaşıyorsanız burun tıkanıklığı beraberinde gelecektir. Mandalina kabuklarını kavanoz içine atıp sıcak su ekleyin. Çıkacak buharı 10 dakika boyunca soluyun. Bu sayede nefesiniz açılacak, tıkanıklık hafifleyecektir.
Ayak mantarı probleminden muzdaripseniz mandalina kabuklarıyla müdahale edebilirsiniz. Soyduğumuz kabukları mantarlı bölgelere koyup nazikçe masaj yapın. Düzenli kullanımdan sonra mantarın azalmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.
Sağlık için ekstra faydalar sağlayan mandalina yaprağı çay olarak demlenerek tüketilebileceği gibi salata ve yemeklerde de kullanılabilir. Bunun yanı sıra mandalina yaprağı özleri doğal takviye ürünler olarak satılıyor. Sindirimi hızlandıran mandalina yaprakları, doğal bir sağlık kaynağıdır.