#Sağlık | İHA
23 Mar 2023 / Per 12:43
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Işık, "Kadın jinekolojik kanserlerinin çoğu, erken tanı ile teşhis edilerek henüz kanser oluşmadan tedavi edilebilmektedir" dedi.
Büyük Anadolu Hastaneleri Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Bölümü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Işık, kadın jinekolojik kanserleri hakkında önemli bilgiler verdi. Rahim ağzı kanseri için rutin smear taramasının gerekli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Işık, "Kanser tanısı almadan önce, kanser tedavisi sırasında ya da tedavi sonrasında sıkı kontroller ve sıkı bir takip şarttır. Aslında kadın jinekolojik kanserlerinin çoğu erken tanı, teşhis ve tedavi ile henüz kanser oluşmadan tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle kanser tanısı almadan rutin jinekolojik kontrollerin yapılması önemlidir. Toplumda jinekolojik kanserler denildiğinde en sık rahim ağzı kanseri, rahim içi kanseri ve yumurtalık kanseri karşımıza çıkmaktadır. Rahim ağzı kanseri için rutin kadınlarda mutlaka smear taraması gerekmektedir diye konuştu.
Kanser son değil yaşam tarzı değişikliğidir
Kanser son değil yaşam tarzı değişikliğidir diyen Dr. Yüksel Işık, şu bilgileri verdi:
Ultrason taraması özellikle, rahim içi kanserleri için takipte önemli bir kılavuzdur, yine ultrason taraması yumurtalık kanseri için biz hekimlere yol göstermektedir. Rahim duvarı ile ilgili kanser türleri veya tüplerle ilgili kanser türleri ultrason yöntemiyle ve gerektiğinde biyopsi yöntemiyle tanı alınabilmektedir. Kanserlerin tanısı alındıktan sonra etkin bir şekilde cerrahi olarak ameliyatla veya kemoterapi denilen ilaçla tedavi edilmektedir. Hastalar gerek tedavi sürecinde gerek tedaviden sonra sıkı bir takip protokolüne maruz bırakılırlarsa yaşam sürelerinde etkili bir uzama elde edilmektedir. Aslında kanser bir son değil bir yaşam tarzı değişikliğidir."