Gripin'in Mucidi Necip Akar Kimdir?

#Sağlık | Haber Merkezi
24 May 2024 / Cum 18:34

Necip Akar, 1904 yılında Nizip'te doğmuştur. 5 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul'a gelmiştir. İlk eğitimini Kadıköy'de yaptıktan sonra, orta ve lise öğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamlamıştır. 1924 yılında Eczacılık Okulu'ndan mezun olmuştur.

Eczacılık Okulu'nda iken Divanyolu'nda, Necip Özgül'ün eczanesinde çalışmaya başlamıştır. Burada krem ve diş macunu yapımı konusunda pratik bilgiler edinmiştir.

Eczacılık Okulu'ndan mezun olup askerlik görevini yaptıktan sonra altı ay kadar Ankara'da Eczacı Hüsnü Bey'in eczanesinde çalışmıştır. Burada da bazı bilgiler edinen Necip Akar, ağabeyi Cemil Akar'la ortak olarak ilk önce “Şampuan Cemil”, “Necip Bey Kremi”, “Necip Diş Macunu” gibi karışımları üretmeye başlamışlardır.

Necip Diş Macunu, Türkiye'de alınan ilk yerli patent ürünüdür.
Ancak bu ürünler yeterince ilgi görmemiştir. Bunun üzerine iki kardeş, daha profesyonel bir marka yaratmaları gerektiğine karar vermişlerdir.
Radyo kelimesinden esinlenerek "Radyolin" markasını oluşturmuşlardır. Sonrasında halk tarafından rağbet görmeyen Necip Bey Kremi’nin üretimini durdurup, Necip Diş Macunu’nun formülünü değiştirmişlerdir. Yeni formülü oluşturduktan sonra 28 Temmuz 1927’de ruhsatını alarak ismini “Radyolin” koydukları diş macununu üretmeye başlamışlardır.

Radyolin, kısa sürede büyük ilgi görmüştür. Ülkede afiş reklamı yapan ve reklamcılığı bu şekilde çağdaşlaştıran ilk isim Necip Akar olmuştur.
1930'lu yıllarda Türkiye'de "İspanyol Gribi" olarak bilinen ciddi bir grip salgını yaşanıyordu. Necip Akar ve ağabeyi Cemil Akar, bu salgından yola çıkarak ağrı kesici bir ilaç üretmeye karar verdiler.
3 yıl süren çalışmalar sonucunda formülünü geliştirdikleri ilaca, aspirin isminin sonundaki "in" ekini ve "grip" sözcüğünü birleştirerek "Gripin" adını verdiler.

1935 yılında ruhsatını aldıkları Gripin'i piyasaya sürdüler.
"Bir tane al, bir şeyin kalmaz" sloganı ile tanıtılan Gripin, kısa sürede büyük ilgi gördü ve Türkiye'nin en çok satan ilaçlarından biri haline geldi.
Gripin'in başarısı üzerine Gripin Fabrikası kuruldu. Gripin kısa sürede sadece Türkiye çapında değil, dünyada da ulusal bir ilaç haline geldi.
Necip Akar, 1950 yılında ağabeyi Cemil Akar'dan ayrılarak kendi işini kurdu. Puro sabunu, fay temizlik tozu, Türkiye'nin ilk yerli çocuk maması "Paro", temizlik tozu ve kan sulandırıcı "Opon" gibi birçok ürünün mucidi oldu.

18 Haziran 1957 tarihinde bir deniz kazasında vefat eden Necip Akar, girişimciliği, mucitliği ve reklamcılıktaki öncü çalışmalarıyla Türk tıp ve eczacılık tarihine önemli katkılarda bulunmuştur.