#Sağlık | İHA
26 Eyl 2023 / Sal 11:10
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sami Şahin, doğum kontrol hapının sağlık kuruluşuna danışılmadan kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Kadınlık hormonu içeren hapların her gün bir adet alındığı takdirde kadının yumurtalıklarından, yumurta hücresinin çıkmasını engellediğini ve rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak spermin geçip rahme ulaşmasını önlediğini söyleyen Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sami Şahin, doğum kontrol günü dolayısıyla doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgilendirdi.
Doğum kontrol haplarının düzenli kullanılırsa çok etkili olabildiğini söyleyen Opr. Dr. Sami Şahin, Adet kanaması sırasındaki ağrıyı azaltır. Adet dönemlerinin düzenli olmasını sağlar. Adet kanaması miktarını azaltarak, kansızlığın önlenmesine yardımcı olur. Rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruyucudur. Kullanmaya başlamadan önce kesinlikle bir sağlık kuruluşuna danışılması gerekmektedir. Meme kanseri veya kanser öyküsü olanlar, kalp hastalığı olanlar, akut karaciğer hastalığı olanlar, halen gebe ve gebelik şüphesi olanlar, geçmişte veya halen damar hastalığı olanlar ve jinekolojik kanseri olanlar bu hapları kullanmamalıdır dedi.
Ertesi gün hapı hakkında da bilgiler paylaşan Opr. Dr. Şahin, Ertesi gün hapına kondom yırtılması, diyaframın yer değiştirmesi, RİAnın düşmesi, hap alınmasının unutulması gibi durumlarda ihtiyaç duyulur. Gebelik oluştuktan sonra etkili değildir. Düşük yaptırıcı değildir. Tekrarlanan kullanımlar olabilir, fakat sık ve tekrar kullanımlarda koruyuculuk diğer yöntemlere göre daha düşüktür. Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde uygulanmalıdır. Rutin bir korunma yöntemi olarak kullanılamaz diye konuştu. Rahim içi araçların (spiral) küçük, esnek materyalden yapılmış, ilaç ya da bakır içeren araçlar olduğunu ifade eden Opr. Dr. Sami Şahin, şu bilgileri paylaştı:
Rahim için spiraller, çok kısa bir işlem ile rahim içerisinde yerleştirilir. Sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini engelleyerek gebeliği önler. Rahim içi araç kullanımı için isteyen kişiye uygun olup olmadığı açısından mutlaka sağlık kuruluşuna danışılması ve muayene yapılması gerekmektedir. Rahim içi araç takıldıktan sonra kontrolü için belli aralıklarla doktora başvurulması gerekmektedir. Rahim içi araç cinsel ilişkiyi etkilemez. Bazı kadınlarda, takıldıktan sonraki birkaç ay içinde rahimde hafif kramp şeklinde ağrılar ve adet miktarında artma olabilir. Gebelikten koruyucu enjeksiyonların (iğneler) ise ayda bir ya da üç ayda bir yapılan çeşitleri vardır. Bu iğnelerin, içerdiği hormon ile yumurta hücresinin oluşumu engellenerek, rahim ağzında bulunan salgıları koyulaştırır, sperm geçişini güçleştirerek gebeliği önler. Rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruyucudur. Adet kanaması öncesindeki gerginliği ve ağrıyı azaltır, adet kanaması miktarını azaltarak, kansızlığı önleyebilir. Üç aylık olanlar için yöntem bırakıldığında gebeliğin geri dönüşü gecikebilir.
Cerrahi yöntemler gebelikten kesin korur
Cerrahi yöntemlerle de gebeliğin önlenebildiğini sözlerine ekleyen Şahin, Kadınlarda yumurtalıktan çıkan yumurta hücresi, tüplerden geçerek rahme ulaşır. Tüpler kapatılınca, yumurta rahme geçemez ve sperm hücreleriyle karşılaşamaz, bu nedenle yumurta vücut tarafından yok edilir. Erkeklerde ise sperm hücreleri hayalarda meydana gelir. Tohum kanalları kapatılınca, sperm hücreleri dışarı atılamaz. Vücut tarafından eritilirler. Kadınlarda tüplerin bağlanması ve erkeklerde ise tohum kanallarının bağlanması operasyonu, gebelikten kesin koruyan, kalıcı yöntemdir. Herhangi bir modern aile planlaması yönteminin kişiye uygun olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka bir sağlık kuruluşuna danışılması ve aile planlaması danışmanlığı alınması gerekmektedir ifadelerini kullandı.