Covid sonrası o vakalarda patlama yaşandı

#Sağlık | Haber Merkezi
23 Eki 2024 / Çar 19:52

Boğmaca salgını, ABD ve Avrupa'da hızla artıyor. Fransa ve ABD'de kaydedilen yüksek vaka sayıları, uzmanları endişelendiriyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, son derece bulaşıcı bir enfeksiyon olan Boğmaca vakalarında geçen yıla göre beş kat artış yaşandı. Bu durum, ABD’de 2014’ten bu yana en yüksek vaka seviyesine ulaşıldığını gösteriyor. Avrupa’da ise Fransa, son 25 yılın en büyük boğmaca salgınıyla mücadele ediyor. Fransa’da yıl başından bu yana 35.000 PCR ile doğrulanmış vaka kaydedilirken, 22 çocuk boğmaca nedeniyle hayatını kaybetti.

Fransa’da salgın Yayılıyor

Fransa Halk Sağlığı, ülkede Boğmaca vakalarının 2024 başlarından bu yana yoğunlaştığını açıkladı. Uzmanlar, salgının COVID-19 dönemindeki bağışıklık azalmasına bağlı olabileceğini belirtiyor.

Boğmaca Aşısı Önemli

Boğmaca, özellikle aşılanmamış bebekler için tehlikeli bir hastalık. Hamilelik sırasında yapılan aşılar, bebekleri korumada etkili olarak kabul ediliyor.

Vakalar Tüm Avrupa’da Artış Gösteriyor

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (ECDC) göre, Avrupa genelinde 2023 yılı boyunca 60.000’den fazla vaka rapor edildi. İngiltere’de de vaka sayılarında benzer bir artış gözlemlendi; 2024'ün başında 13.000'den fazla Boğmaca vakası görüldü ve 10 bebek hayatını kaybetti.