Bağımlısı olduğumuz sarı serum nedir?

#Sağlık | Haber Merkezi
26 Ağu 2024 / Pzt 19:24

Geçtiğimiz günlerde Türk Tabipleri Birliği, 'sarı serum' , 'atom serum' gibi hekim onayı olmadan uygulanan damar içi tedavilerin hayati tehlike barındırdığını açıkladı.

Son yıllarda özellikle Covid-19 pandemisinden sonra giderek artan oranlarda yetkisiz kişilerce tedaviler uygulandığını açıklayan Türk Tabipleri Birliği,  "sarı serum', 'atom serum' gibi hekim onayı olmadan uygulanan damar içi tedavilerin hayati tehlike barındırdığını ve ciddi yan etkileri olduğunu belirtti. 

"HASTANIN İHTİYACINA GÖRE KORUYUCU BELİRLENİR"

Sarı serum ve tedavisi hakkında Bursada Bugün'e konuşan Nev FSM Hastanesi Dahiliye Uzman Doktor Cemal Ergin, içeriğinde bulunan B vitamininden dolayı sarı renkte olduğunu ve intravenöz damar içi sıvı ve ilaç takviyesi olduğunu açıkladı. Ergin, "Bu serum genelde içeriğindeki riboflavin (B2 vitamini) nedeni ile sarı renk alır. Sarı serum hastanın ihtiyacına göre genellikle B vitaminleri, C vitamini,  antientlamatuar ilaçlar, ateş düsürücü, ağrı kesiciler, antihistaminik ilaçlar, mide koruyucu içerebilir. Hastanın hikaye ve muayenesine göre başka ilaçlarda kullanılabilir. Genellikle bu ilaçlar yüzde 0,9 sodyum klorur izotonik içinde belli bir hızda damar yolundan verilir" dedi.

"HER HASTAYA UYGULANACAK BİR TEDAVİ DEĞİLDİR"

Tedavi içeriğinin her hastaya göre değiştiğinin altını çizen Ergin, genellikle hastanın bağışıklık sistemini desteklemek, üst solunum yolu hastalıklarında semptomları azaltmak, ateş, yaygın vücut ağrısı gibi şikayetleri azaltmak için kullanılıldığını ifade etti. Ergin, "Beslenme bozukluğu olan kişilerde sadece vitamin iceriği ile beslenme desteği sağlamak, sıvı ve elektrolit desteği sağlamak için kullanılabilir. Bu tedavi her hastaya uygulanacak bir tedavi değildir. Uygun hastaya doktor önerisi uygulanmalıdır. Serum içine koyulacak herhangi bir ilacı karşı alerji gelişebilir, alerji açısından dikkat edilimesi ve gelişmesi durumunda müdahale edecek olanakların olduğu şartlarda tedavi uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN