#Sağlık | Haber Merkezi
09 Oca 2025 / Per 14:57
TBMM'de kabul edilen yeni yasayla aile hekimleri mesai saatleri dışında ücretli hasta kabul edebilecek, ehliyet raporları gibi bazı hizmetler ücretli olacak. Ayrıca, ayakta tedavi katılım payı 20 liraya yükseltildi.
AİLE HEKİMLERİNDEN rapor ARTIK ÜCRETLİ OLACAK
TBMM'de kabul edilen yeni Genel sağlık sigortası düzenlemesiyle birlikte, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta kabul edebilecek. Bu değişiklikle, ehliyet raporları ve benzeri belgeler de artık ücretli olacak.
YENİ DÜZENLEMELER HANGİ ALANLARI KAPSIYOR?
Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan dijital entegrasyon uygulaması, aile hekimliği hizmetlerinin daha düzenli bir şekilde sunulmasına olanak tanıyacak. Yeni yasa, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler içeriyor. Aile hekimliği hizmetlerinde yapılan bu düzenlemelerle, ayakta tedavi için ödenen katılım payı da yükseltildi.
KATILIM PAYI 20 LİRAYA YÜKSELDİ
Yeni düzenlemeye göre, ayakta tedavi katılım payı 20 liraya çıkarıldı. SGK ise aile hekiminden sevk edilen hastalar için bu tutarı yüzde 50 oranında azaltabilecek. Cumhurbaşkanına ise bu katılım payını 10 katına kadar artırma yetkisi verildi.
ÖZEL SEKTÖR İŞVERENLERİNE PRİM İNDİRİMİ
Özel sektör işverenlerinin SGK'ya ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirimi 5 puandan 4 puana düşürüldü. Ancak imalat sektöründe çalışan işyerleri için 5 puanlık prim desteği devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu desteği 31 Aralık 2027'ye kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETLERİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
Yasa ile birlikte, aile hekimliği hizmetleri haftada 40 saatten az olmayacak şekilde yeniden düzenlendi. Ayrıca aile hekimlerinden alınan raporlar artık ücretli olacak ve bu gelirler, döner sermayeye aktarılacak.