Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Belirtiler ve Risk Faktörleri

#Kadın Aile | Haber Merkezi
25 Eki 2024 / Cum 18:57

Polikistik Over Sendromu (PKOS), kadınlarda yumurtlama problemlerine yol açabilen bir sağlık sorunudur. PKOS belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS) NEDİR?

Kadınlarda yaygın olarak görülen Polikistik Over Sendromu (PKOS), yumurtalıklarda kistlerin gelişmesiyle ortaya çıkar ve aşırı tüylenme, adet düzensizliği ve sivilce gibi belirtilerle kendini gösterir. Genetik faktörler bu rahatsızlığın oluşumunda etkili olabilir ve her 10 kadından birini etkileyebilir. Özellikle yumurtlama problemlerine neden olan bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde başka sağlık sorunlarına da yol açabilir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

PKOS belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:

Bu belirtiler PKOS'un farklı şiddet seviyelerine göre değişiklik gösterebilir.

PKOS NEDEN OLUR?

Aşırı kilo, insülin direnci ve hormonal dengesizlikler Polikistik Over Sendromu'nun en yaygın nedenleridir:

PKOS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Polikistik Over Sendromu tedavisi kişinin yaşına ve hamilelik isteğine bağlı olarak planlanır. Obezite rahatsızlığın şiddetini artırdığı için kilo kontrolü tedavi sürecinde önemlidir. Ayrıca, hormonal dengenin sağlanması amacıyla doğum kontrol hapları ve diğer hormonal tedaviler uygulanabilir.

TEDAVİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tedavi sonrası da PKOS'lu kadınların düzenli jinekolojik muayene yaptırmaları önerilir. Obezite ve diyabet gibi ileri yaş hastalıklarının önlenmesi için düzenli egzersiz ve kilo kontrolü önem taşır.