Yeni belediye binasının elektriği güneşten sağlanacak

#İnegöl | Haber Merkezi
07 Şub 2024 / Çar 17:09

İnegöl Belediyesi Şubat Ayı Meclis Toplantısında alınan kararda Hayvan Pazarı üzerinde güneş enerji paneli kurulacak. Kurulum maliyeti için İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’a İnegöl Belediyesi adına kredi çekme yetkisi verildi.

İnegöl Belediyesi’nin yıllık elektriğini güneş enerji projesinden karşılamak için İnegöl Belediyesi proje hazırladı.
İnegöl Belediyesi tarafından hazırlanan projede 2021 yılında Alibeyköy bölgesinde kurulan yeni hayvan pazarının çatısına güneş enerji panelleri kurulacak. Kurulan bu güneş enerji panellerinden enerji ile İnegöl Belediyesi’nin yeni hizmet binasının enerji maliyeti karşılanacak.

KREDİ TALEBİNDE BULUNULDU
Hayvan Pazarı çatısına kurulacak güneş enerji sisteminin kurulumu için mecliste kredi talebinde bulunuldu.

5 YIL İÇİNDE KENDİNİ AMORTİ EDECEK

30 milyon TL tutarındaki yatırım için kredi talebi hakkında konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban “Gönlümüzden geçen iller bankasından finansmanı sağlamak ama olmazsa kamu bankalarından bu finansmanı sağlamak istiyoruz. İnegöl Belediyesi’nin yıllık elektrik gideri ortalama 6.5 milyon TL elektrik gideri var. Bu yatırımı gerçekleştirdiğimizde, 5 yılsonunda proje kendini amorti etmiş olacak. Güneş enerji sistemlerinin ömürleri 25-30 yıl. Kredi kullanmak bizim çok tercih ettiğimiz bir yöntem değil ama 1 aylık zamanda devreye alabileceğimiz bir uygulama. Burada konuşulanlara saygı duyuyorum. Proje gerçekleştiğinde daha fazla bir fayda sağlayacak. Elektrik fiyatlarına bir zam gelmesi durumunda projenin geri dönüşü daha hızlı olacak.”
 
YÜKSEK FAİZLE KREDİ ALMAK NE KADAR MANTIKLI
Projeyi mantıklı bulduklarını ifade eden İYİ Parti grup sözcüsü İsmail Karaman ”Faizler çok yüksek bu faizlerde kredi almak ne kadar mantıklı. Önümüzde yerel seçimler var, bunu yeni dönemdeki arkadaşların karar vermesi daha doğru olabilir. Biz bu projeyi çok mantıklı buluyoruz projenin verimliliğini inanıyoruz İYİ parti olarak biz bu projeye karşı durmuyoruz.” Dedi.

SORUNLAR İÇİN NEDEN KREDİ ÇEKİLMEDİ
İYİ Partili meclis üyesi Dursun Öztürkoğlu ise İnegöl’ün elzem sorunları için neden kredi çekilmedi, bu proje için kredi çekiliyor. Bu belediye binası için arsalar sattık neden kredi çekmedik. Biz projeye karşı değiliz. Yapılması gereken birçok hizmete niye geç kaldık o zaman. Bu proje gerçekleştirdiği de belediyenin tasarrufu olacak topluma ne faydası olacak.” Dedi.

1768 TON KARDONDİOKSİT SALINIMI ENGELLENECEK

Gerçekleşecek proje yılda yaklaşık 2.049.125 kWh enerji üretecektir. Üretilen enerji yıllık 500 hanenin enerji tüketimine denk karlılık gelmekte. Öte yandan projenin doğaya faydası ise 1 yılda 1768 TON Karbon Dioksit (CO2) Salınımını engellemektedir. Bu miktar 1 Yılda 147.345 Adet Ağacın Karbon dioksit eminimine denk geliyor.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Yapılan sunum sonrası gerçekleşen oylamada projenin gerçekleşmesi için İnegöl Belediyesi’nin kredi çekmesi için İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’a 30 milyon TL kredi çekme yetkisi oy çokluğu ile verildi.