Uğurdağ’dan ekmek zammı önerisi; kararı onlar versin

#İnegöl | Haber Merkezi
18 Ara 2024 / Çar 12:21

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, ekmek zammı konusu İTSO’nun ana konusu olmadığını hem esnafı hem de vatandaşı ilgilendiren konu olduğu için bu kararı kamunun en üst tarafının vermesi gerektiğini belirtti.

İnegöl’de yeterli sayıda fırıncı sayısı olmaması nedeniyle fırıncılar odası kurulamıyor. Bu nedenle İnegöl’de bulunan 83 fırının 40 tanesi İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıt olurken 43 tanesi ise İnegöl Lokantacılar Odasına üye olmak zorunda kaldı.

Yaşanan bu durum nedeniyle İnegöl’de ekmek zammı sürekli gündeme geliyor. Fırıncıların bir kısmı artan maliyetleri gündeme getirerek zammı lokantacılar odasından isterken diğer bir kısmı ise İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’ndan talep etmekte.

Dün İnegöl Ticaret Sanayi Odası meclisinde gündeme gelen ekmek zammı talebi sonrası oda başkanı Yavuz Uğurdağ bu konunun hassas bir konu olduğunu ve kamunun en üst tarafı kimse onu ilgilendirdiği ve kamunun en üst tarafının karar vermesi gerektiğini belirtti.

Uğurdağ’ın açıklamaları şu şekilde;

KAMUNUN EN ÜST TARAFI KARAR VERSİN

İnegöl’de 83 fırın var, bunların 40 tanesi İTSO üyesi, diğerleri esnaf odasına üye. Burada şöyle bir ikilem var; yıllardan beri dile getiriyoruz, tüm toplantılarda söylüyoruz: Ekmek fiyat tarifesinin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmaması gerekiyor. Bu hassas bir konu, vatandaşı ilgilendiren bir konu. Kamunun en üst tarafı kimse, onu ilgilendirmesi ve karar vermesi lazım.

ATEŞTEN GÖMLEĞİ KİMSE GİYMEK İSTEMİYOR

Yıllardan beri Ticaret ve Sanayi Odalarının bakanlıktan ve TOBB’dan talep ettiği bir konudur. Her toplantıda bu gündeme gelir. Ankara’da da gelir. Rıfat Başkan nereye giderse gitsin, gündeme gelir; buraya da geldi, burada da gündeme geldi. Şimdi ateşten gömlek kimse giymek istemiyor. Burası da idare edilecek, burası karar verme kurumu. Bir şekilde karar vereceğiz.

İKİLEM KAOS DOĞURACAK

Şimdi öyle bir ikilemdeyiz ki, fiyat tarifesini geçirmedik; İnegöl’de üretim yapan fırıncılar yarı yarıya bölünecek. Yarısı yeni fiyat tarifesini kullanacak, yarısı da bizim güncellemediğimiz fiyat tarifesini kullanmak zorunda kalacak. Çünkü bizim fiyat tarifesini asmak zorunda. Belediye zabıtası gider, nereye kayıtlısın, Ticaret Sanayi Odasına mı? Nerede fiyat tarifesi, onu görmek ister. Başka fırına gider, nereye kayıtlısın, esnaf odasına mı? Onun fiyat tarifesini görmek ister. Ticaret Sanayi Odasında 200 gram ekmek 10 TL devam edecek, esnaf odasının fırıncı üyesi 220 gram ekmeği 15 TL’den satacak. Bu bir kaos. Bazen bazı şeylere tepki vermek adına kararlar almak zorundayız. Burası ciddi bir kurum; ben yönetim kuruluna söyledim, gramajını belli edeceği, fiyatını belli edeceğiz; 220 gram ekmek 500 TL yönetim kurulu getirdi. Biz azami fiyat tarifesi uyguluyoruz. Bunun uygulanabilirliği var mı, yok. Biz 220 gram ekmeği 500 TL yapma hakkımız var, kanunen. O zaman hangi fırıncı kaça satarsa satsın, bu lakayit durum bizim kurumumuza yakışmaz. Bu kararı alırsak her tarafta da manşet oluruz. Özellikle İnegöl’de fırıncılara ait bir esnaf odası olmadığı için biz zahmet çekiyoruz. Bursa Ticaret Sanayi Odası bu işlere karışmıyor, çünkü esnaf odası var. Bizim komisyonumuzda meslek grubunu temsil eden üyelerimiz, bize göndermiş olduğu fiyat tarifesi var. Bu fiyat tarifesini de çevre illerle yaptığımız araştırmalar neticesinde karar çıkıyor. Biz 3 aydır bu talebi geri çeviriyorduk ama bütün Türkiye, 1 Ocak itibariyle 220 gram ekmeği 15 TL yapacaksa, biz de buna kayıtsız kalamayız.

esnaf ODASI KURULMASI İÇİN KAÇ ÜYE GEREKLİ

5362 sayılı Kanuna göre Odalar, oda kurulmak istenen yerde çalışmakta olan sanat, hizmet ve meslek sahipleri ile esnaftan en az 500 kişinin isteği ve Bakanlık izni ile kurulur.

Muhabir: Adem Demir