Öğrencilerin kanlı oyunu İnegöl’e de sıçradı

#İnegöl | Haber Merkezi
24 Eki 2023 / Sal 13:22

Kanlı para adlı oyun okullarda giderek yayılırken, bu oyun İnegöl’de de bazı okullarda oynandığı görüldü. Şiddet içeren oyun yasaklansa da öğrenciler gizlice ellerinden kan akana kadar oynuyor. Uzmanlar oyunun bulaşıcı hastalıklara ve kalıcı hasarlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Son zamanlarda okullarda yaygınlaşan ve 'kanlı para' adı verilen tehlikeli oyun, eğitim kurumlarında kaygı verici bir hale geldi. Bu oyun, çocukların ellerini kan içerisine sokmalarına neden oluyor ve bulaşıcı hastalıkların yanı sıra elde kırıklar ve çatlaklara yol açabiliyor. Bazı okulların yasaklamasına rağmen öğrenciler, öğretmenlerinden saklayarak bu tehlikeli etkinliği sürdürüyor. Sosyal medyada oyunun daha kanlı bir hale getirilmesi için taktiklerin paylaşılması ise endişe verici bir gelişme olarak dikkat çekiyor.
 
kanli para NEDİR, YASAKLANDI MI?
Sosyal medyada trend olan ve okullarda oynanan kanlı para akımı tehlike saçıyor. Madeni para ile oynanan kanlı para oyununda cezalandırma sistemi sebebiyle ellerde ve parmaklarda kanamalar meydana geliyor. Öğrenciler oyunun daha da kanlı olması için madeni paraların etrafına bıçakla kesikler oluşturuyor. Oyun bazı okullarda yasaklanmaya başladı ancak öğrenciler gizlice oynamayı sürdürüyor.
Madeni para ile oynanan kanlı para oyunu paranın havaya atılıp elin ters kısmıyla tutulmasına dayanıyor. Atılan hava parmakların havasında sıkıştırıldıktan sonra “kanlı para” denilerek masaya 3 kere sert yumruk vuruluyor. Oyunu oynayan kişiler parayı düşürdüğü taktirde ise cezalandırılıyor. Parayı düşüren kişi elini yumruk yaparak masaya dik olarak koyuyor ve karşısındaki kişi parayı eklem yerlerine vurmaya başlıyor. Bu vuruşlarla birlikte elde kızarmalar, kanamalar ve kesikler olabiliyor. Oyun, kaybeden kişinin elinden kan akana kadar devam ediyor.

UZMAN İSİMDEN UYARI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt'un belirttiğine göre, bu tür oyunlar el ve parmaklarda çatlak veya kırıklara, hatta kalıcı hasarlara yol açabilir. Ayrıca, sert ve keskin objelerle oynanan bu oyunlar, ciddi yumuşak doku hasarlarına ve enfeksiyon risklerine de neden olabilir.

UZAK DURULMASI GEREKİYOR
Uzmanlar, velilere ve okul yönetimlerine çocukların bu tür tehlikeli etkinliklerden uzak tutulması konusunda uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, öğrencilere bu tarz oyunların uzak durulması gerektiği konusunda eğitim verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

İNEGÖL’DE DE OYNANIYOR
İnegöl’de de bazı okullarda bu oyunlar oynandığı, çocukların ellerinde kesikler olduğu görüldü. Okul yönetimleri ailelere uyarılarda bulunurken, bazı öğretmenler whatsapp gruplarından aileleri bilgilendirdiği görüldü.