O tarihten itibaren eski kimlikle tapuda işlem yapılamayacak!

#İnegöl | Haber Merkezi
27 Eki 2024 / Paz 14:14

Tapu işlemlerinde güvenliği artırmak amacıyla yeni kimlik kartlarının zorunlu hale getirildiği düzenleme, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giriyor. Çipli kimlik kartlarıyla kimlik doğrulama sistemi kullanılacak.

**Tapu İşlemlerinde Yeni kimlik kartı Dönemi Başlıyor**

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu işlemlerinde yeni Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının kullanımına ilişkin önemli bir düzenlemeyi duyurdu. Bakanlık, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tapu müdürlüklerinde yapılacak işlemler için yeni çipli kimlik kartlarının ibraz edilmesini zorunlu hale getiriyor.

**Kimlik doğrulama ve Güvenlik Artacak**

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yeni çipli kimlik kartlarının elektronik Kimlik doğrulama özelliği, Tapu işlemlerinde güvenliği artırmak amacıyla kullanılacak. İçişleri Bakanlığı'nın Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcısı (KDHS) sistemi ile tapu işlemleri daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda, 2025 yılından itibaren tapu işlemlerinde yalnızca yeni kimlik kartları kabul edilecek.

**Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli**

Tapu Sicili Tüzüğü'nün 18'inci maddesi gereğince, Taşınmaz sahibi olarak işlem yapan kişinin kimliğinin doğrulanması hayati önem taşıyor. Bakanlık, bu yeni düzenlemenin, sahtecilik ve usulsüzlüklerin önlenmesine katkıda bulunacağını belirtiyor. Böylece vatandaşlar, Kimlik doğrulama işlemleri ile Tapu işlemlerini daha güvenli bir ortamda gerçekleştirebilecek.

**Milletvekilleri İçin de Geçerli**

Duyuruda ayrıca, Milletvekilleri için öngörülen uygulamalara da yer verildi. Milletvekillerinin de bu düzenleme kapsamında, Tapu işlemlerinde kimlik kartlarını ibraz etmeleri gerekecek.

**Yeni Uygulama Ne Zaman Başlayacak?**

Tapu işlemlerinde çipli kimlik kartlarının zorunlu hale gelmesi 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla uygulanacak. Bu tarihten sonra, eski nüfus cüzdanları ile tapu işlemleri yapılamayacak. Tapu müdürlüklerinde işlem yapacak vatandaşların yeni kimlik kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekecek.