Kurbanlık fiyatlarında büyük düşüş!

#İnegöl | Haber Merkezi
13 Haz 2024 / Per 09:29

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurbanlık fiyatlarında gerilemeye yaşanıyor.

 

Kurban Bayramı’na kı­sa bir süre kalmasına rağmen, kurbanlık fi­yatları tam bir dengeye otur­madı. Fiyatların yüksek olma­sından dolayı talebin az oldu­ğu ve fiyatların gerilediğine vurgu yapılıyor.

Ayrıca, fiyat­lardan dolayı vatandaşların vakıflar aracılığıyla yurt dı­şında kesime yöneldiği de ak­tarılıyor. 15 gün önce büyük­baş kurbanlık canlı kilogram fiyat için 300 lira talep edildi­ğin aktaran sektör temsilci­leri, bayrama 4 gün kala raka­mın 40 lira birden gerileyerek, 260 liraya kadar düştüğü be­lirtiyor. Temsilciler, bu yıl İs­tanbul’da getirilen kurbanlık hayvan sayısında da yüzde 30 düşüş gözlediklerini aktardır.

İnsanlar yurt dışına yöneliyor

Kurbanlık fiyatlarının yük­sek seyretmesi ve ilk açıklan­dığında canlı kilosuna 300 li­ra fiyat talep edildiğini kay­deden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, canlı kurban­lık fiyatının 40 lira gerileyerek 300 liradan 260 liraya kadar gerilediğini söyledi. Fiyatla­rın yüksek olması nedeniyle insanların yurt dışına yönel­diğine vurgu yapan Tüfekçi, “İnsanlar vakıflara ve bağış yapıyorlar. İstanbul’da fiyat­lar 255 ile 265 lira bandında gidiyor. Hayvan sayısında ise bizim gözlemlediğimiz kada­rıyla geçen yıla göre hemen hemen yüzde 30’a yakın bir düşüş yaşanıyor’’ dedi.

Vekaletle kurban kesimine dikkat!

Diğer yandan vekaletle ke­sen bazı yerlerin olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, “Bunlar arife gününden kesmeye baş­lıyor. Vatandaşımızın özellik­le vekaletle kestirdiği kurban­lıkları mutlak takip etsinler. Çünkü arife gününden kesilen kurban geçerli değildir. Kur­ban olarak yerine geçmez, an­cak et almış olurlar. Bayramın birinci gününde sabah saat 11.00 gibi soğuk et geliyor. Ne zaman kesildi, ne zaman so­ğudu ve ne zaman servis yapıl­dı? Ayrıca, vakıflar için devlet tarafından yurt dışından geti­rilen 40 bin büyükbaş hayvan verildi. Vakıflara hisse başı 12 bin liraya kesilme kaydı şar­tıyla hayvan verildi. Vakıflar da belli bir miktar eti alıyor” diye konuştu.

Şu anda kurban alımlarının durgun geçtiği­ni ve Türkiye genelinde edin­dikleri bilgilere göre kurban satışlarının düşük olduğunu ifade eden Tüfekçi, “İnsanlar kurban alımını ikinci ve üçün­cü güne de bırakma yolu da iz­leyebilir. Bir taraftan da üreti­ciler İstanbul’a Anadolu’dan hayvan getirdi. Şimdi bun­lar satılmasa geri götürülme­si için bir de nakliyesi olacak. Üretici bunu göze almayacak ve fiyatını düşürerek ona gö­re satacak. Ancak insanların ikinci, üçüncü ve dördüncü güne kurbanını bırakıp kese­ceğini düşünmüyorum” ifade­lerini kullandı.