Köylüden 2 sene önce 65 bin TL’ye alındı, sanayiciye 2 milyona satılıyor

#İnegöl | Haber Merkezi
18 Eyl 2023 / Pzt 12:22

2. OSB’de arazi fiyatları hakkında tartışmalar devam ederken, 2 sene önce köylüden dönümü alınan 65 bin TL’den alınan araziler bugün 120 bin ile 300 bin TL arasında alınırken sanayiciye ise dönümü 2 milyon TL’den satılıyor.

Geçtiğimiz hafta İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (İMOSAB) B Etabı için yapılan fiyat planlamasının sanayicilerin yatırım olanaklarının çok üzerinde olduğunu belirterek itirazını dile getirmişti.

DÖNÜM FİYATI 2 MİLYON TL
2. OSB’de dönüm fiyatının 2 milyon TL’den satışa çıktığı öğrenilirken bu fiyatlarla üreticinin yatırım yapılamayacağı dile getirilmişti.

KÖYLÜLER ŞAŞKIN
Öte yandan Hamzabey ve tokuş köyünden 2 sene önce dönümü 65 bin TL’den alınan araziler OSB alanına dâhil edilirken, dönümü 65 bin TL’den alınan arazilerin sanayi arsasında dönmesinin bu gün itibari ile 2 milyon TL’ye satılıyor. Yerlerini satmayıp mahkemenin yolunu tutan köylülere ise biçilen fiyat 120 bin ile 300 bin TL arasında değişiklik gösterdiği öğrenildi.

 İTİRAZ EDİP MAHKEMEYE VERENLER BEKLEMEDE
Öte yandan dönümü 65 bin TL’yi az bulan tokuş ve Hamzabey Mahallesi sakinleri ise duruma itiraz ederek mahkemenin yolunu tuttular. İtiraz sonrası bazı tarlalara dönümü 120 bin TL fiyat verilirken, içinde ceviz ağacı olan bazı tarlara da içindeki ceviz ağacı sayısına göre 300 bin TL’ye kadar fiyat verildiği öğrenildi.

2 SENE ÖNCE 65 BİN TL’YE KÖYLÜDEN ALINDI
Köylüden dönümü 2 sene önce 65 bin TL’den alınan arazinin, OSB arazisi vasfı kazanmasının ardından 30 kat fiyat artışı ile 2 milyon TL’ye satılması ise OSB kanunu nedeniyle topraklarını satmak zorunda köylüleri rahatsız ediyor.

MUHTAR İSYAN ETMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl açıklama yapan tokuş Muhtarı “Bu topraktan bizi soğuttular. Burada çok verimli topraklarımız var. Topraklarımızın bedelini 65 bin lira olarak biçmişler.” diyerek isyan etmişti.

RANTTAN FAYDALANMASINA KARŞI ÇIKIYORLAR
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise 2022 yılında tokuş köyünde yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanmıştı, “İnegöl ilçemizin Tokuş Köyü’ndeyiz. Burada vatandaşlarımıza kamulaştırma yazıları geldi. Bu bereketli tarlalar organize sanayi bölgesi için kamulaştırılmak isteniyor. Ama vatandaşlarımız bu duruma haklı olarak karşı çıkıyorlar. Tokuş Köylüleri organize sanayi bölgesinin verimli tarım arazilerinin yerine değil verimsiz kıraç topraklara yapılmasını istiyorlar. İkinci bir konu ise bir avuç zenginin bu ranttan faydalanmasına karşı çıkıyorlar bir kamulaştırma yapılsa dahi. Bizim öncelikli talebimiz verimli bu toprakların tarım alanı olarak kalması.”