Koronavirüsünden korunmak için önemli bilgiler paylaştı

#İnegöl | Haber Merkezi
11 Mar 2020 / Çar 15:54

İnegöl Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü Koronavirüs ile alakalı bilgilendirme semineri gerçekleştirdi. Seminerde İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Doktor Sema İdil koronavirüsüne yakalanmamak için önemli bilgiler paylaştı.

İnegöl Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü koronavirüs ile alakalı bilgilendirme semineri gerçekleştirdiler.

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Doktor Sema İdil korona virüsü ile alakalı sunum üzerinde bilgilendirme yaptı.

Sema İdil yaptığı bilgilendirmede şu ifadeleri kullandı “Covid-19 virüsü, sars-cov ve mers cov’nda içinde bulunduğu beta-koronavirüs ailesi içinde yer almaktadır. Fatalite hızı sars salgınında %10 ve mers-cov’da %35-50 arasında iken şuan için eldeki veriler ile covid-19 virüsünün fatalite hızı %2 civarındadır.”

GÜNCEL VERİLERİ PAYLAŞTI
Doktor Sema İdil “9 Mart 2020 tarihinde vaka sayısı 109 bin 498 ölüm ise 3 bin 810. 10 Mart 2020 tarihinde vaka sayısı 114 bin 456 ölüm sayısı 4 bin 27. 11 Mart 2020 tarihinde ise vaka sayısı 119 bin 133, ölüm sayısı ise 4 bin 285 bugüne kadar iyileşen sayısı ise 65 bin 779” olduğunu açıkladı.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
En çok karşılaşan verileri paylaşan Doktor Sema İdil “En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir. Yeni korona virüsünün kuluçka süresi 2 ile 14 gündür.  ”

NASIL BULAŞIR
Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun ve göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.  

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR
Akut solunum yolu enfeksiyonların bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, yeni koronavirüsü enfeksiyonu içinde geçerlidir. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır. Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

ELLERİN YIKANMASI ÖNEMLİ
El hijyenine önem verilmelidir. Ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanılmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli en antiseptiği kullanılmalıdır.

14 GÜN KURALI
Yurtdışından gelen vatandaşların tebdir amaçlı evlerinde 14 gün istirahata çekilmesi gerektiğini belirten doktor Sema İdil “Son 14 gün içerisinde yeni koronavirüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirte ve bulgularınız olmasa bile 14 gün sürecinde evden çıkmamalısınız. Ziyaretçi kabul etmeyin, mümkünse ayrı bir odada kalın, odanızı sık sık havalandırın, evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın, mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın bu alanları kullanım sonrası temizleyin.”

TEDAVİ İÇİN İLAÇ VARMI
Halen hastalığa özel bilinen bir tedavi yoktur. Hastanın genel durumuna göre gerekli destekleyici tedavi uygulanmaktadır.

ANTİBİYOTİK TEDAVİ EDERMİ?
Antibiyotikler virüslerin neden olduğu enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek amacı ile kullanılmaz.



AŞISI VAR MIDIR?
Yeni koronavirüs için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır. Fakat aşı geliştirme çalışmaları ve tedaviye yönelik çalışmalar devam etmektedir.

KİMLER DAHA FAZLA ETKİLENİR?
Elde edilen veriler doğrultusunda ileri yaş ve eşlik eden hastalığı (Astım, diyabet, kalp hastalığı gibi) olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riski daha yüksektir. Bugünkü verilerle hastalığın %10-15 olguda ağır seyrettiği, yaklaşık %2 olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.

ANİ ÖLÜMLERE NEDEN OLUR MU?
Sosyal medyada dolanan aniden ölen insan videoların gerçeği yansıtmadığını belirten İdil “Hastalanan kişilerle ilgili yayımlanmış verilere göre hastalık nispeten yavaş bir seyir göstermektedir. İlk birkaç gün daha hafif şikayetler (Ateş, boğaz ağrısı, halsizlik gibi) görülmekte sonrasında öksürük nefes darlığı gibi belirtiler eklenmektedir. Hastalar genellikle 7 günden sonra hastaneye başvuracak kadar ağırlaşmaktadır. Dolayısı ile sosyal medyada yer alan birden bir yere düşüp hastalanan veya ölen hastalarla ilgili videolar gerçeği yansıtmamaktadır.”

YAZIN VİRÜS ORTADAN KALKAR MI?
Bu sorunun cevabı henüz bilinmiyor. Oxford Üniversitesi Prof. Dr. Truide Lang havanın ısınmasının virüsün ortadan kalkması için yeterli olmayacağını düşünürken, Esat Anglia Üniversitesi’nden Dr. Paul Hunter koronavirüsün daha sıcak ortamlarda fazla uzun yaşayamayacağını söylüyor.

EVCİL HAYVANLARDAN BULAŞIR MI?
Evde bakılan kedi köpek gibi evcil hayvanlardan yeni koronavirüs ile enfekte olması beklenilmemektedir. Evcil hayvanlarla temas sonrası her zaman eller su ve sabunla yıkanılmalıdır. Böylece hastalıklara karşı koruma sağlanacaktır.

BURNU TUZLU SU İLE YIKAMAK YARDIMCI OLURMU?
Burnu tuzlu su ile yıkamanın insanların yeni koronavirüs enfeksiyonuna karşı koruduğuna dair bir kanıt yoktur.

SİRKE KORONAVİRÜSÜ ÖNLER Mİ?
Sirke kullanımın yeni koronavirüs enfeksiyonundan korunmada bir faydası yoktur.