Karşılıksız çek tutarı 35 milyar TL'ye ulaştı

#İnegöl | Haber Merkezi
12 Eki 2023 / Per 15:52

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde, karşılıksız işlemi yapılan çek tutarının 35 milyar TL'ye ulaştığı bildirildi.

TBB'nin açıklamasına göre, Ocak-Eylül 2023'te bankalara ibraz edilen 12,5 milyon adet çekin toplam tutarı 3.074 milyar TL oldu. Bir önceki yıla göre; ibraz edilen çek adedi yüzde 2 azalırken, keşideci sayısı (tekilleştirilmiş) yüzde 8, çek tutarı ise yüzde 68 arttı.

Karşılıksız işlemi yapılan çek adedi ise yüzde 10 artarak 104 bin adete ulaştı. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin toplam tutarı ise yüzde 70 artarak 35 milyar TL'ye yükseldi.

Karşılıksız çekte Bursa 3. sırada
Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin en yüksek olduğu iller sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya oldu.

Karşılıksız çek oranı değişmedi

Karşılıksız işlemi yapılan çek adedinin ibraz edilen çeklere oranı ise önemli bir değişiklik göstermeyerek Eylül ayında yüzde 1,2 ve adet olarak yüzde 1,0 olarak gerçekleşti.

Kredi sıkılaşması karşılıksız çekleri artırdı

Karşılıksız çek oranlarının artmasının, kredi sıkılaşmasının bir sonucu olduğu değerlendiriliyor. Kredi sıkılaşması nedeniyle sanayicilerin nakit akışı olumsuz etkilenmiş ve bu durum çeklerin karşılıksız çıkmasına neden olmuştur.