Kaçak telefonlar tek tek kapanmaya başladı!

#İnegöl | Haber Merkezi
16 Eki 2024 / Çar 09:17

Yurtdışından getirilen telefonlarda IMEI klonlama yöntemi, geçen yıl çıkarılan yasa ile tarih oldu. IMEI kaydı yapılmadan kullanılan telefonlar, bir yılın dolmasının ardından birer birer kapanmaya başladı.

Klonlama Yöntemi Yasaklandı

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında çıkarılan yasa ile sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılma süresi 7 yıldan 1 yıla düşürülmüştü. Bu düzenlemenin ardından IMEI klonlama yöntemiyle kullanılan telefonlar kapanmaya başladı. Telefoncular, daha önce verdikleri garantiler nedeniyle zor durumda kalırken, klonlama işleminin artık yapılamadığını dile getiriyorlar.

Vatandaşlardan Tepki: Paralarını Geri İstiyorlar

IMEI klonlatan vatandaşlar, telefonlarının kapanmasının ardından telefoncuların kapısını aşındırmaya başladı. Telefoncular, bu işlemi artık gerçekleştiremediklerini ve devletin klonlamayı engellediğini belirtti. Klonlanmış telefonların sahipleri ise verdikleri ücretleri geri talep ediyorlar.

Yurtdışı Telefon Kayıt Ücreti 2025’te 45 Bin TL'yi Bulacak

2024 yılı itibarıyla IMEI kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmişti. Ancak 2025 yılında bu ücretin yüzde 45 artışla 45.953 TL’ye çıkması bekleniyor. Yurtdışı telefonlarla Türkiye arasında oluşan fiyat farkının daralmasıyla birlikte, vatandaşlar yurtdışından telefon getirmek yerine Türkiye’deki tarifelere ek telefon alımına yönelmeye başladı.

Yeni Yönetmelik Yürürlükte

12 Ekim 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile sinyal alınamayan telefonlar için belirlenen süre 1 yıla indirildi. Artık bir yıl boyunca sinyal alınmayan telefonlar, IMEI kayıt havuzundan çıkarılıp iletişime kapatılacak. Bu düzenleme ile IMEI klonlama yöntemiyle kullanılan telefonlar tamamen kapanmış olacak.

Telefon kayıt sürecinde pasaport kaydı, çift SIM kullanımı ve yurtdışı seyahat gibi şartlar bulunuyor. IMEI kayıt ücreti, Türkiye’de yurtdışı telefon kullanımını daha maliyetli hale getirdi.