İstanbul Mobilya Fuarı, 3 milyar dolarlık ihracat hedefiyle kapılarını açıyor

#İnegöl | Haber Merkezi
20 Oca 2024 / Cmt 10:43

Dünya mobilya sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan IIFF-İstanbul Mobilya Fuarı, 23 Ocak'ta iki ayrı fuar alanında kapılarını açıyor.

Fuarda 1000'in üzerinde firma 3 binden fazla markasıyla yer alacak. Dünya mobilya pazarında 7'nci sırada yer alan Türkiye mobilya sanayii, fuarın da getireceği ivme ile ihracatta çıtayı yükseltmek istiyor.

2023 yılında 4.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, 2028'de ihracatı 12 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Sektör, böylece iç pazardaki daralmanın getirdiği yükü de minimize etmeyi amaçlıyor.

İHRACATA ODAKLANAN SEKTÖR, 2028'DE 12 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFLİYOR
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, fuarın üreticilerle dünyanın önemli satın almacılarını bir araya getirdiğini vurguladı.

Güleç, "200 bin ziyaretçi hem trendleri görmek hem de yeni iş birlikleri sağlamak için bu organizasyona geliyor. Bunun arkasında büyük bir emek ve organizasyon becerisi bulunuyor. Geçen yıl deprem, enflasyon ve konut satışlarının düşmesi nedeniyle iç pazarda daralma yaşadık. Bu nedenle ihracat ve verimliliği ön plana çıkaracağız" dedi.
Güleç, 2028'de ihracatı 12 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu hedefe ulaşmak için mevcut pazarlarımızdaki payımızı artıracağız. Bununla birlikte ABD, Çin, Hindistan gibi yeni pazarlara da açılacağız. 2028'de ihracatımızın 1 milyar dolarını sadece ABD'den elde etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

SEKTÖRÜN GÜCÜ KOBİ'LERDE
Türkiye'nin mobilya üretiminde dünyanın 7'nci büyük ülkesi olduğunu belirten Güleç, "Sektörümüzde 45 bin 277 üretici firma bulunuyor. Üretim tarafında 242 bin, mağaza tarafında ise 250 bini aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
Güleç, mobilya sektörünün gücünün KOBİ'lerde olduğunu belirterek, "Genellikle sektörlerde ihracatı 5-10 tane büyük firma yapar. Mobilyada ise küçük ve orta ölçekli işletmeler üretim ve ihracatı yapıyor. Katma değer ve istihdam gücümüz de burada" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN VİZE KOLAYLIĞI SAĞLAMASI BEKLENİYOR
Pandemiden sonra fuarcılık anlamında Türkiye'nin yıldızı parlarken Başkan Ahmet Güleç, Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan fuar katılımcılarına vize kolaylığı sağlanmasını talep etti. Güleç, fuara gelenlerin vize kısıtlamasına maruz kalabildiğini söyledi.

ALANINDA AVRUPA'NIN EN BÜYÜK FUARI
Fuara ilişkin bilgi veren TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuara ilginin çok yüksek olduğunu belirterek, "IIFF, mobilya sektörünün ihracat hedeflerine ulaşmasında büyük bir katkı sağlıyor. Türkiye'nin mobilyada üretim üssü konumunu daha da yukarılara taşıyor" dedi.
Ersözlü, "TÜYAP Fuarcılık Grubu olarak MOS Fuarcılık AŞ iş birliği ve MOSFED'in desteğiyle iki yıldır Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi'ndeki bütün salonlarda, net 125 bin metrekare alan üzerinde çok başarılı bir organizasyon düzenliyoruz. Çok yoğun bir hazırlık süreci yaşadık. IIFF2024 kapsamında yurt dışında bulunan ofislerimiz ve küresel bağlantı ağımız sayesinde onlarca ülkeden 200 bin iş insanını 3 bin marka ile buluşturacağız. Alanında Avrupa'nın en büyük sektörel etkinliği" diye konuştu.