#İnegöl | Haber Merkezi
02 Eyl 2024 / Pzt 12:22
İnegöl'ün Kulaca Kooperatifi, kadınların ürettiği binlerce ton salçayı Hollanda'ya ihraç ediyor. Salça üretimiyle hem bölge ekonomisine katkı sağlanıyor hem de kadın istihdamı destekleniyor. İhracatta yaşanan artış ve kooperatifin sürdürülebilir tarım uygulamaları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için haberimizi okuyabilirsiniz.
Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, salça sezonunu açarak önemli bir başarıya imza attı. Çalışanlarının büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kooperatif, ürettiği bin 400 ton biber salçasını Hollanda'ya ihraç edecek.
kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, yaşanan zorluklara rağmen ihracatta önemli bir artış yakaladıklarını belirtiyor. Uğur, "Bu sene 2-1.80 TL'ye olan domatesin kilosu bugün 3,70-3,5 TL taahhüt ettiğimiz için rekabet etmeye gücümüz yoktur. Artı o 2 yıllık uygulanan politikadan dolayı salçacılar salçaları satamadılar. Depolarda salça var. Ancak ihracatımız arttı. Kendi işletmemize bakarsak biz iç piyasada sınırlı bir üretim yapıyoruz. Bunu da iç piyasada salçamızın marka olması nedeniyle tüketiyoruz. Ama ayrıca bizim 25 yıldır yaptığımız bir ihracatımız var Hollanda'ya. Bu devam ediyor, hatta bu senede yüzde 20 arttı." şeklinde konuştu.
kooperatif, bu yılki ihracatıyla hem çiftçiye hem de bölge ekonomisine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor. Uğur, "İhracatımız geçen sene 1000 tondu, bu sene bin 400 tona çıktı. Bir de bizim Hollanda'ya yaptığımız ürünlerin, onlar nasıl ki bizden aldıkları ürünü bize satıyorlar, aynı işlemi Türkiye'de de bir iki firma yapmak istiyor. Biz onlara da yardımcı oluyoruz. O nedenle işte biraz daha işçiler biber alır, iç piyasadaki yine ihracat yapacak bizim biber sosu dediğimiz, onlar devreye giriyor. Siparişleri var. Onun için ihracatımız aşağı yukarı bin 400 tona çıkar. O arkadaşların ihracatından dolayı. Şimdi bu tabii ki Türkiye'de dövizin ne zaman ne olacağı bilinmez. Ama son günlerdeki bizim doğalgaza, elektriğe gelen zamların bir kısmını karşılayacağını düşünüyorum. O nedenle zarar etmeyiz ama çok kar da olmaz geçtiğimiz yıllar gibi. Çünkü biz çiftçiyi korumak durumundayız." diye konuştu.
İhracatımız 1 milyon dolar
“İhracattaki ekonomik durumu sorarsanız o 1 milyon dolara kadar çıkıyor. Yani eğer ürünlerde bir sıkıntı olmazsa, geriye gitmezse biz çünkü kontrole de gönderiyoruz. Yani içerisinde çok kontrol etmemize rağmen çevresinde olan bitkilerden dolayı ilaçlamanın son zamanlarda yapılması bazı sıkıntılar yaşıyor. Gerçi bunları da kontrol ediyoruz. Ama genelde 1 milyon doları ülkemize getireceğimize inanıyorum.”