İnegöl'de görülmüştü Uzay ajansı açıklama yaptı

#İnegöl | Haber Merkezi
06 Tem, 2024 / Cmt 08:07

Bursa'nın İnegöl ilçesinde dün gece gözüken göktaşı için Türkiye Uzay Ajansı sosyal medya hesabından açıklama yaptı

Türkiye'nin birçok yerinden dün gece görülen ve gökyüzünde ışık gösterisi yaratan meteor hakkında Türkiye Uzay Ajansı (TUA) açıklama yaptı. Açıklamada, meteorların atmosfer girişinde sergiledikleri renklerin gök taşının kimyasal bileşimi, hızı ve Dünya atmosferindeki gazlar gibi etkenlere bağlı olduğu belirtildi.

Meteorda bulunan farklı elementler, Dünya atmosferinde yanarken farklı renkler oluşturabiliyor. Sodyum parlak turuncu-sarı, magnezyum yeşil veya mavi tonlar, iyonize kalsiyum ise mor renk oluşturabiliyor. Bu elementler, atmosferik giriş sırasında görülen renklerin oluşmasında önemli rol oynuyor.
Daha hızlı hareket eden meteorlar daha parlak ve renkli görüntüler oluşturuyor. Atmosferdeki farklı gazlar da buharlaşan meteorid materyali ile etkileşime girerek belirli renkleri yayabiliyor. Örneğin, oksijen ve azot atomları kırmızı renkler oluşturabiliyor.
Daha büyük meteoridler ise girişlerinde daha fazla enerji salarak daha yoğun renkler oluşturabiliyor. Bu faktörlerin çeşitli renklerin ortaya çıkmasına neden olması, her meteorik olayı benzersiz ve görsel açıdan etkileyici bir doğa olayı haline getiriyor.