#İnegöl | Haber Merkezi
20 Haz 2024 / Per 13:21
Son dönemde İnegöl'de ishal vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Sağlık kuruluşlarına başvuran hasta sayısındaki bu artış, özellikle yaz aylarının etkisi ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesiyle ilişkilendiriliyor. İshal vakalarına karşı alınması gereken önlemler ve tavsiyeleri derledik.
İnegöl'de son günlerde sağlık kuruluşlarına ishal şikayetiyle başvuran hastaların sayısında önemli bir artış var. İshalin en yaygın nedenleri bakteriyel ve viral enfeksiyonlardır. Yüksek hava sıcaklıkları ve hijyen kurallarına uyulmaması, gıdaların uygun koşullarda saklanmaması nedeniyle mikropların çoğalması ishal vakalarının artmasına neden olmaktadır.
Son günlerde görülen ishal vakalarının diğerlerinden farklı olarak daha dirençli olduğu gözlemlenmektedir. Bu tür ishal, evde basit tedavi yöntemleriyle geçebilecekken, daha şiddetli karın ağrısına ve uzun süren semptomlara neden olmaktadır. Bu nedenle birçok hasta acil servislere başvurmaktadır.
İshale neden olan gıdalar genellikle yumurta, mayonez, yoğurt, süt ve süt ürünleri, tavuk, balık ve diğer deniz ürünleridir. Bu gıdalar hijyenik koşullarda hazırlanmaz ve uygun saklama koşullarında muhafaza edilmezse zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca yıkanmadan tüketilen salata gibi ürünler de mikropların vücuda girmesine neden olabilir.
Eğer ishal 5 günden uzun sürüyorsa ve şiddetliyse mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Uzamış ishal vakalarında altta yatan başka sağlık sorunları bulunabilir. Bu durum bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar ve iltihaplı hastalıkların ortaya çıkmasına yol açabilir.
İshalin tedavisinde öncelikle hastalığın altında yatan neden araştırılmalıdır. Eğer sebep gıda zehirlenmesi ise ilaç tedavisi ve beslenme düzenlemesi yapılır. Bağırsak mukozasına hasar veren durumlarda ise antibiyotik tedavisi gerekebilir. Antibiyotik kullanımının gerekip gerekmediği dikkatle değerlendirilmelidir. Yanlış tedavi, kronikleşen ve tekrarlayan ishal vakalarına yol açabilir.
- Hijyenik gıdalar tüketin: Üretim ve hazırlık aşamalarında hijyen kurallarına uyulan gıdaları tercih edin.
- Uygun saklama koşulları: Gıdaların saklama koşullarının uygun olduğundan emin olun.
- Taze gıdalar tüketin: Her zaman taze pişirilmiş besinleri tüketin.
- Gıdaları uzun süre dışarıda bırakmayın: Buzdolabının dışında 2 saatten fazla bekletilen gıdaları tüketmeyin.
- El hijyenine dikkat edin: Günlük hayatta ve yemek hazırlarken el hijyenine özen gösterin.
- Dondurucudan çıkarılan gıdaları buzdolabında çözdürün: Dondurulmuş gıdaları dışarıda değil, buzdolabında çözündürün.
İnegöl'deki ishal vakalarının artış göstermesi, hem bireysel hijyen kurallarına dikkat edilmesi hem de gıdaların uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.