İkinci el araç piyasasında az hasarlı araçlara yönelim arttı

#İnegöl | Haber Merkezi
25 Ara 2023 / Pzt 10:31

İkinci el araç piyasasında az hasarlı araçlara olan talep artıyor. Bu durum, özellikle sıfır araç fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor.

Galericiler, artık vatandaşın rotasının uygun, ekonomik araçlar olduğunu ifade ediyor. Uzman isimler ise uygun diye hemen aracın alınmamasını, satın alınmadan önce aracın expertize sokulması gerektiğini ifade ediyor.

Bir vatandaş, kızına boyalı bir araba aldığını ve çizilince "Canın sağolsun kızım" diyeceğini söylüyor.

Araçtaki hasar kaydı, bazı sürücüler için avantaj, bazıları için dezavantaj olarak görülüyor. Bazı sürücüler, olası bir trafik kazasında daha fazla üzülmemek için az hasarlı ya da tramer kaydı az olan araç bakıyor.

Özellikle lüks ve yüksek model araçlarda hasar oranı ciddi oranda fark ediliyor. Örneğin 2022 model bir aracın hiçbir hatası yok ve fiyatı 2 milyon 400 bin TL. Eğer tek bir değişeni olsaydı yüzde 30 oranında fiyatında düşüş olacaktı.

Vatandaşlar, "Sağ kapı değişen, arka çamurluk boyalı ama sorun etmedim", "Çok büyük hasar olmadıktan sonra sorun yok", "12 bin TL'lik bir hasar kaydı var" gibi yorumlarda bulunuyor.

Bir başka vatandaş ise "Ben şimdi kızıma boyalı bir araba alıyorum. Doktor kendisi, binince çizilince 'Canın sağolsun kızım' derim" diyor.
Galericiler, ABD ve Avrupa'da durumun tam tersi olduğunu ifade ediyor. ABD ve Avrupa'da kapısı değişen, boyanan araç daha pahalı.
Bu durumun nedenleri arasında, sıfır araç fiyatlarının yüksek olması, ikinci el araç piyasasının hareketli olması ve insanların ekonomik araçlara yönelmesi yer alıyor.