Ev ve araç satışında yeni dönem başlıyor!

#İnegöl | Haber Merkezi
15 Eki 2024 / Sal 12:39

Emlak ve araç satışlarında dolandırıcılık ve kayıt dışı ticareti önlemek amacıyla devreye alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile ilanlar e-Devlet üzerinden yetkilendirilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), emlak sektöründen sonra araç satışlarında da uygulanmaya başlıyor. Sahte ilanları ve dolandırıcılığı önlemek amacıyla hayata geçirilen sistem, ilanların e-Devlet üzerinden yetkilendirilmesini sağlayacak.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Konut ilanı verecek kişiler e-Devlet üzerinden konutunu seçerek yetki vereceği emlakçıyı belirleyecek. Aynı sistemi araç satışlarında da uygulamaya alıyoruz. Araç sahipleri, ilan vermeden önce e-Devlet üzerinden yetkilendirme yapacak,” dedi.

Bu yeni sistemle birlikte, kişiler kendilerine ait olmayan araçları satışa çıkaramayacak ve sadece yetki belgesi bulunan otomobil satıcıları üzerinden işlem yapabilecekler. Bu uygulama, kayıt dışı ticareti engellemeyi ve dolandırıcılık teşebbüslerini önlemeyi hedefliyor.

Araç Satışlarında Yeni Dönem Başlıyor

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Ocak 2025'te tamamen yürürlüğe girecek olan uygulamanın, fahiş fiyatların önlenmesine ve piyasa disiplinine katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, yeni sistemin kayıt dışı ticareti engellemesiyle otomobil fiyatlarına dolaylı bir etkisi olacağını da vurguladı.

Yıl sonuna kadar ikinci el otomobil fiyatlarının sabit kalması beklenirken, döviz kurlarında yaşanabilecek değişikliklerin fiyatlara sınırlı bir artış getirebileceği ifade ediliyor.