Son zamanlarda Türkiye'de artan deprem aktivitesi ve özellikle 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, kritik açıklamalarda bulundu.
Moriwaki, 4 ve 5 büyüklüğündeki depremlerin büyük bir depremin habercisi olabileceğini belirterek, Türkiye'de 4 bölgeyi işaret etti. Bu bölgelerde 7 ve üzeri büyüklükte deprem riski olduğuna dikkat çeken uzman, özellikle İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'de yaşayanları uyardı. Ege Bölgesi'nde 7'nin üzerinde deprem beklenmediğini söyleyen Moriwaki, Ege'deki fay hattının diğer bölgelere nazaran daha ince ve kısa olduğunu da ifade etti. Moriwaki'nin Uyarı Listesindeki Bölgeler:
İnegöl
Bursa
Bandırma
Balıkesir
Çanakkale (Özellikle güney ve kuzey fay hatları)
Uzmanın Dikkat Çektiği Noktalar:
Küçük depremler büyük depremin habercisi olabilir.
Güney ve kuzey fay hatları birbirini tetikliyor.
Bursa-Gemlik, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale'de 7 ve üzeri deprem riski yüksek.
Bandırma'daki küçük ve sık depremler, büyük bir depremin işareti olabilir.
Çanakkale'de günde 20-30 kez küçük depremler yaşanıyor ve bu durum ileride büyük bir depreme yol açabilir.
Bursa'da yeni fay hatları oluşma riski var.
Prof. Dr. Naci Görür'ün Uyarıları:
Prof. Dr. Naci Görür de Kahramanmaraş depreminden sonra yaptığı açıklamalarda Türkiye'de 7 ve üzeri büyüklükte deprem riski olan illeri sıralamıştı. Görür'ün deprem riski yüksek olarak gösterdiği iller şunlardır:
İstanbul
İzmir
Bursa
Yalova
Kocaeli
Sakarya
Adana
Hatay
Kahramanmaraş
Gaziantep
Malatya
Elazığ
Bingöl
Diyarbakır
Şanlıurfa
Moriwaki ve Görür'ün uyarıları, Türkiye'de depreme hazırlıklı olmanın ve gerekli önlemleri almanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Yetkililer tarafından da bu uyarılara kulak verilmesi ve depreme dayanıklı binaların yapılması için çalışmaların hızlandırılması gerekiyor.