Cilek Mobilya: 5 Milyon Çocuğun Hayaline Dokundu

#İnegöl | Haber Merkezi
25 Eyl 2024 / Çar 14:37

Çilek Mobilya, global pazara açılma hedefiyle, çocuk ve genç odası mobilyalarında güvenlik ve özgün tasarımlar sunarak 28 yıllık başarı hikayesini sürdürüyor.

Kurucu ortaklarının Muzaffer, Muharrem ve Mustafa Çilek’in olduğu Çilek Mobilya, küreselleşme yolunda önemli adımlar atıyor. Hedeflerinin kendi alanında tek ve rakipsiz bir Türkiye markası olmak olduğunu ifade eden Muzaffer Çilek, “28 yıl önce sektöre girerken genç odası alanında karar kıldık. Yaptığımız araştırmalarda genç odasının Türkiye pazarındaki payının %4 olduğunu gördük. Bu pazarın bize yeterli olmayacağını görünce hedefimizi dünya pazarına diktik.”

DEMONTE PAKETLEME YAPTIK

“O dönem mobilyalar battaniyeye sarılıp sevkiyat yapılıyordu, biz bunu kartonlar içinde demonte bir paketleme yaptık.”

ÖZGÜN TASARIMLARLA ÇİLEK OLDUK

marka değeri olan ürünler hazırladık. Çocuk mobilyaları çok hassas bir iştir. Güvenli ürünler hazırladık. Çocuk mobilyasında güvenlik standartları belirledik. Dünyaya mobilya satmak istiyorsan, bunu yapman lazım. 1996 yılında başladık. Çok hızlı bir şekilde ihracatımız büyüdü. Çilek’i Çilek yapan şey, özgün tasarımlardır. Çocuklar dünyanın her yerinde aynı müzik ve aynı kültüre sahiptirler. Öyle tasarımlar yapmalıyız ki, dünyanın her yerinde insanlar bu ürünleri almak istesin.

1150 TASARIM TESCİL ETTİK

Doğu-Batı sentezinde tasarımlar çıkardık. Bütün dünyanın her yerinde çocukların beğeneceği ürünler konsept tarzda ürettik. 2017 yılında mobilya sektöründe ilk tasarım merkezi olan Çilek Design Hub kuruldu. Üniversiteler ile iş birliği yaptık. İstanbul’da ve İnegöl’de tasarım ofislerimiz vardı. Bu tasarım merkezi ile dünyada birçok ülkede ödüller aldık. 1150 tasarım tescili aldık.

İLK ARGE MERKEZİNİ KURDUK

2015 yılında mobilya sektöründe kurulan ilk AR-GE merkezini kurduk. 30'a yakın faydalı model ve patent tescili gerçekleştirdik. Bu yaptığımız çalışmalar ile birçok proje ödülü aldık.

SERTİFİKALAR PAZAR GÜCÜMÜZÜ ARTTIRDI

Bebek odaları, çocuk odaları ve genç odaları için dünya pazarına girmek için sertifikalar almanız gerekiyor. Bu sertifikalar pazar gücünüzü artırıyor. Bugün Çilek ürünleri, dünyanın her ülkesindeki standartlara uyacak mobilyalar üretiyoruz.

YILDA 500 BİN MODÜL ÜRETİYORUZ

250 dönüm alana sahibiz, 50 dönüm kapalı alanımız var. 3 vardiyalı, 24 saat çalışıyoruz. 700 kişi burada çalışıyor; mağazalarla birlikte bu sayı 2000'e çıkıyor. Alman teknolojisi ile çalışıyoruz. Yılda 500 bin modül üretiyoruz. 2008 yılından beri yalın üretim ile çalışıyoruz; Japon disiplini ile bu sistemi uyguluyoruz. Bu sistem bize başarı getirdi ve israfı önledi.

5 MİLYON ÇOCUĞUN HAYALİNE DOKUNDUK

Ürünlerimiz ile birlikte 5 milyon çocuğun hayaline dokunduk. İlk ihracatımızı Ukrayna’ya 2006 yılında gerçekleştirdik. Meyveler çocuklar tarafından çok seviliyor; biz de soyadımız olan "Çilek" ile marka olduk.

HER 3 TIRDAN BİRİ YURT DIŞINA GİDİYOR

2014 yılı Dünya Bankası Türkiye raporunda 4 markadan bahsediliyor; bu dört markadan biri de Çilek oldu. Ciro hedeflerimiz için bu yıl yüzde 55 artış bekliyoruz. Her 3 tırdan biri yurtdışına gidiyor. 20 yılda 375 milyon dolar ihracat yaptık. Yüzde 20 fason çalışıyoruz.

ÇİLEK VAKFI ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKIYOR

Ticaretin yanında vakıf çalışmaları ile de dikkat çeken Çilek Ailesi, Çilek vakfı ile 6 bin 200 ailenin çocuklarına yılda 4 kez gıda bankacılığı sistemi ile yardım gerçekleştiriyor.

78 ÜLKEYE İHRACAT

28 yıllık Çilek Mobilya döneminde 78 ülkeye ihracat yapılırken, Muzaffer Çilek yeni pazarlar ile alakalı çalışmaların devam ettiğini belirtti.

2024’TE %55 ARTIŞ BEKLENİYOR

Muzaffer Çilek 2023 yılında %44 ciro büyümesi sağladıklarını belirterek 2024 yılında ciro artışımızı %55 olarak hedefledik bu hedefe de ulaşacağız. 20 yılda Çiçek Mobilya 375 dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Muzaffer Çilek yatırımlarının devam ettiğini belirterek, 5 milyon dolar modernizasyon yatırımı yaparak %30 kapasite artışı gerçekleştireceklerini belirtti. Arge çalışmalarına 2,2 milyon dolar ayırdıklarını belirtirken GES ve Biyokütle enerji yatırımları için ise 7,8 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Muhabir: Adem Demir