Bakan açıkladı; okullarda eskiye dönüş başlıyor

#İnegöl | Haber Merkezi
19 Ara 2023 / Sal 13:46

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik geleneksel çocuk oyunlarını içeren 'Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu' adlı kılavuz kitap ve bu oyunlara dair videolar hazırladı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce günümüzde yerini dijital oyunlara bırakan "çatlak patlak", "istop", "çömlek", "bız bız" , "beştaş", "altın bilezik", "gölge kovalamaca", "köşe kapmaca", "mendil kapmaca", "sek sek", "tombik", "yağ satarım bal satarım" gibi daha birçok geleneksel çocuk oyununun yaşatılması için çalışma başlatıldı.

Bakan Yusuf Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çocukların dünyayı oyun yoluyla öğrendiklerini, çalışma ve toplumsal yaşam için duyulan özgüvenin erken yaşta oyunla kazanıldığını belirtti. Ekran bağımlılığı ve obezite gibi sorunlarla mücadele için çocukları geleneksel oyunlara yönlendirmenin önemine vurgu yaptı.
 
Bakan Tekin, "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" isimli kitap ve videolarla çocuklara ulaşarak geleneksel oyunları yaşatmayı amaçladıklarını söyledi. Çocuk oyunlarının öğrenme ve gelişme açısından en etkili araç olduğunu belirten Tekin, oyunun çocuklara birçok beceriyi kazandırdığını ifade etti.
 
Kitap ve videolar, öğrencilere geleneksel çocuk oyunlarını öğretirken, öğretmenlere de bu oyunları nasıl öğretebilecekleri konusunda rehberlik sağlıyor. Ayrıca, okul bahçelerinde çocuk oyunlarına uygun fiziki düzenlemeler yapılacak ve bahar aylarında geleneksel çocuk oyunları şenlikleri düzenlenmesi planlanıyor.
 
Bu girişimle, çocukların sınıf ortamı dışında geleneksel çocuk oyunlarıyla buluşturularak, kültürel değerlerin yaşatılması ve çocukların bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor.