Atatürk’ün İnegöl’e 4 kez geldiğini biliyor muydunuz?

#İnegöl | Haber Merkezi
28 Eki 2023 / Cmt 18:29

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kuruluş sürecinde İnegöl’e 4 kez geldi. İşte Cumhuriyet döneminde İnegöl ile alakalı bilgiler.

Mustafa Kemal Atatürk, 1922 ile 1926 yılları arasında İnegöl’e 4 kez geldi. Atatürk, Ankara’dan Bursa’ya gelişlerinde yol üzerinde bulunan İnegöl’e mutlaka uğrardı. 1927 yılından sonra Bursa’ya yaptığı gezileri genellikle İstanbul üzerinden olduğu için bir daha İnegöl’e gelemedi.

Atatürk, İnegöl’e ilk gezisini 17 Ekim 1922 günü yaptı. Yanında Kazım Karabekir ve Refet(Bele) paşalar olduğu halde Ankara’dan trenle önce Karaköy’e, sonra İnegöl’e geldi. Bu gezisinde İnegöl’de fazla kalmadı.

Atatürk’ün, İnegöl’e ikinci gelişi 20 Ocak 1923 tarihinde idi. Bu gezisinde İnegöl’de coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Atatürk’ün İnegöl’e üçüncü gelişi 31 Ağustos 1924 tarihinde gerçekleşti. Yine Karaköy’e kadar trenle gelen Atatürk, ondan sonrada otomobille İnegöl’e geldi. Bursa heyeti de, kendisini İnegöl’de karşıladı. İnegöl halkı, Atatürk’ün gelişi nedeniyle şehir bayraklarla süslenip, caddelerde taklar kuruldu.

Atatürk’ün İnegöl’e son gelişi 20 Mayıs 1926 tarihinde otomobille Bozüyük üzerinden oldu. Yine Bursa heyeti Atatürk’ü İnegöl’de karşıladı. Bursa Valisi Kemal Bey ve Belediye Başkanı Cemal Bey ile Ordu Müfettişi Sait Paşa ve Kolordu Komutanı Ali Hikmet Paşa karşılama için İnegöl’e geldi. Karşılama törenine yerel kıyafetli 150 atlı süvari de katıldı.