UTTS Zorunluluğu: Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
28 Kas 2024 / Per 19:21

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt sektöründe şeffaflık sağlamak amacıyla 1 Ocak 2025'te yürürlüğe giriyor. Vergi mükellefleri için zorunlu olan sistemin detayları haberimizde.

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Türkiye'deki ticari araçlarda akaryakıt harcamalarının dijital olarak kayıt altına alınmasını sağlayarak kayıt dışı ekonomiyi engellemeyi amaçlıyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla vergi mükellefi olan ticari araçlar için zorunlu olacak bu sistem, sektörde şeffaflık sağlamayı hedefliyor.

1 Temmuz 2025'ten itibaren, yeni satın alınan sıfır araçlara bir ay içinde Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılması gerekecek. Ayrıca, bu sisteme dahil olmayan ticari araçlar, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek.

TTB TAKTIRMA ZORUNLULUĞU

Vergi mükelleflerinin araçlarına 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırması gerekiyor. TTB, yakıt deposu girişine monte edilerek araç plakasına ait bilgileri ve mükellefiyet bilgilerini kaydediyor. Bu bilgiler, akaryakıt alım sırasında pompa cihazları üzerinden okunarak dijital olarak kayıt altına alınıyor.

Akaryakıt istasyonları da sistem için hazırlıklarını tamamlamak zorunda. En az bir pompa ünitesine Taşıt Tanıma Okuyucu cihazı (TTO) taktırılması, 31 Aralık 2024’e kadar zorunlu olacak.

UTTS KAPSAMINDA KİMLER YÜKÜMLÜ?

UTTS, yalnızca vergi mükellefleri için zorunlu tutuluyor. Vergi mükellefi olmayan bireysel taşıt sahipleri, bu sistemi isteğe bağlı olarak kullanabilecek.

Sistemin avantajlarından biri de akaryakıt harcamalarının doğru bir şekilde gider olarak gösterilmesi olacak. Ancak UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu kapsamında geçersiz sayılacak.

KAYIT DIŞI EKONOMİYE DARBE

Bu yeni sistemle, ticari araçların yakıt harcamaları eksiksiz bir şekilde kayıt altına alınacak. Böylece hem vergi kaybı önlenecek hem de akaryakıt sektöründe şeffaflık sağlanacak.