#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
12 Kas 2024 / Sal 10:24
Türkiye’de akaryakıt alımında yeni bir dönem başlıyor. 1 Ocak'tan itibaren devreye alınacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sayesinde akaryakıt alımı sırasında araç plaka bilgisi otomatik olarak tanınacak ve el ile plaka girişi yapılmayacak.
**Plaka Tanıma Sistemiyle Dolandırıcılık ve Vergi Kaçakları Önlenebilecek**
EPGİS Genel Başkanı Fesih Aktaş'ın yaptığı açıklamaya göre, sistem sayesinde Akaryakıt pompası, araçtaki depo dolum ağzına takıldığında otomatik olarak plakayı tanıyacak. Böylece başkasının plakasıyla yapılan sahte akaryakıt alımları engellenecek ve vergi gelirlerinde kayıpların önüne geçilecek. Sistemin ne kadar ek vergi getirisi sağlayacağı henüz tam olarak bilinmiyor, ancak el ile plaka girişi nedeniyle oluşan kayıpların azaltılması hedefleniyor.
**Araçlara Çip Takılacak, Çipin Maliyeti Araç Sahiplerine Yansıyacak**
Araçlara ve Akaryakıt pompalarına birer çip takılmasıyla işlemler otomatikleştirilecek. Araç başına çip maliyeti 1810 TL + KDV olarak belirlenirken, akaryakıt istasyonları her bir pompa başına 210 bin TL’yi bulan maliyetler üstlenecek. Tüm ülke çapında sistemin tam olarak devreye alınması, istasyonlar için toplamda 11,5 milyar TL’lik, araç sahipleri ve istasyonlar için ise toplamda 84 milyar TL’lik bir yatırımı gerektirecek.
**Kapsam ve Zorunluluklar Genişliyor**
Sistem, yeni trafiğe kayıt olacak araçlar için 1 Temmuz 2025 itibarıyla zorunlu hale gelirken, mevcut taşıt sahiplerine de 30 Haziran 2025 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmaları şartı getirildi. Akaryakıt istasyonlarının ise en az bir pompa ünitesine okuyucu taktırması gerekecek.