#Güncel Olaylar | İHA
26 Oca 2024 / Cum 11:04
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında Samsunun türküleri derlenerek kitap haline getiriliyor. Notası kaydedilerek icrası yapılan yaklaşık 50 Samsun türküsü var.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında yapılan arşiv ve envanter çalışması ile derlenen Samsun Türküleri bir kitapta toplanacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Samsun Kültür Atlası kitap serisinin 3üncü kitabı için yapılan çalışmalar devam ediyor.
Bu kapsamda saha tarama çalışmalarının bitimi ile birlikte derlenen eserlerin değerlendirilmesi amacı ile oluşturulan komisyon çalışmalarına Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığında görevli Şube Müdürü Hakan Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müzikleri Bölüm Başkanı Serhat Yener, Antalya Akdeniz Üniversitesinde görevli Prof.Dr. Cengiz Şengül, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde görevli Prof.Dr. Zeki Nacakcı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Alaaddin Canbay, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuarında görevli Doç. Dr. Fatma Münevver Şenduran, Erzurum Atatürk Üniversitesinde görevli Doç. Dr. Mehmet Can Pelikoğlu katıldı.
"Notası kaydedilerek icrası yapılan yaklaşık 50 Samsun türküsü var"
Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığında görevli Şube Müdürü Hakan Demir, Samsun yöresinin türkülerini derlediğimiz bir çalışma yapıyoruz. Türküleri tek bir çalışmada bir araya getiriyoruz. Ardından bu çalışmayı bir arşiv kitap haline getireceğiz. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığımızın toplam 6 ciltten oluşacak Samsun Kültür Atlası kitap serisinin 3üncü kitabı türkülerimiz ile ilgili olacak. Samsun yöresinden yaklaşık 300 civarında eser derledik. Bu 300 eserin incelenmesi açısından Türkiyenin çeşitli yerlerinden, çeşitli üniversitelerinden çok kıymetli, alanlarında uzman öğretim üyelerimiz ile beraber tasnif çalışması yaptık. Şu anda notası kaydedilerek icrası yapılan yaklaşık 50 adet Samsun türküsü var. Biz kriterleri biraz daha genişleterek kendi şehrimizin genel kültürünü yansıtan ozanlarımızdan; Yıldıray Çınar gibi, Ferhat Akın gibi sanatçılarımızın geleneksel halk müziği tarzındaki eserleri, yine mahalli sanatçılarımızın türkü formundaki eserleri dahil olmak üzere halk oyunları eserlerimiz, Samsun yöresinde oynanan oyunların ezgileri de dahil olmak üzere bunların hepsini topladık, bir araya getirdik. Şu anda kitap çalışmasının son bölümündeyiz. Yaptığımız bu çalışmalarda bize kaynak teşkil eden kişiler son derece önemli. Samsunlu aşıklarımız, ozanlarımız bu konuda çok önemli. Bu türküler onların eserleri" dedi.