Örenşehir’de arkeolojik kazı çalışmaları tamamlandı

#Güncel Olaylar | İHA
18 Kas 2023 / Cmt 11:58

NEVÜ Öğretim üyesinin bilimsel danışmanlığını yaptığı Örenşehir arkeolojik kazı çalışmaları tamamlandı.


Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen - Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Can Erpek’in bilimsel danışmanlığında, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Kayseri’nin İncesu ilçesine bağlı Örenşehir Mahallesi’nde gerçekleştirilen 2023 yılı arkeolojik çalışmaları tamamlandı. Kayseri Müze Müdürlüğü’nün denetiminde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren NEVÜ Fen - Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğrr. Üyesi Can Erpek, “2021 yılından itibaren sürdürülen kazı çalışmaları ile İç Anadolu Bölgesi’ndeki hem mekân sayısı hem de zemin mozaiklerinin kapladığı alan açısından en büyük konut yapısı ortaya çıkarılıyor. Şu ana kadar elde edilen arkeolojik verilerle ilk inşa evresi 3. yüz yıl olan yapıda zemin mozaikleri dışında sıvalardaki boya kalıntılarından duvarlarının da resimler ile bezenmiş olduğu anlaşılıyor. Biz bölgenin aristokratlarının kayaya oyma konut kompleksleri inşa etmiş olduklarını biliyoruz. Çeşitli araştırmalarda bu kayaya oyulmuş kompleksler incelenmişken, Kapadokya bölgesindeki kâgir üst düzey konutlar hakkında dönem kaynaklarındaki bilgiler dışında bilgi sahibi değiliz. Örenşehir’de ortaya çıkarılan konut bu anlamda oldukça önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Geç Antik Çağ’a tarihlenen, bölgede bilinen iki konuttan biri olan Örenşehir villası zemin mozaiklerinde biri Latince olmak üzere dört tane de kitabe bulunuyor. Kitabelerden ikisinde konutun Hyacinthos isimli bir kişi tarafından yaptırılmış olduğu belirtiliyor. Hyacinthos’un kim olduğuna ilişkin araştırmalarımız devam ediyor. Kitabelerdeki Hyacinthos’un unvanından yola çıkarak imparatorluk yönetimindeki üst düzey yöneticilerden biri olduğunu değerlendiriyoruz. Eğer varsayımımız doğruysa bugüne kadar bölgede ilk kez bir imparatorluk yöneticisinin konutu ortaya çıkarılıyor olabilir” dedi.
Erpek devamında “2023 yılında kazı çalışmalarımızın yanı sıra üniversitemiz Turizm Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde bulunan uzaktan algılama cihazları ile üç boyutlu tarama ve havadan görüntülemelerini de gerçekleştirdik. 2024 yılında devam edecek olan çalışmalarımızda amacımız yapının tam olarak ortaya çıkarılmasıdır. Ortaya çıkacak olan yeni verilerle konutun plan ve işlev özelliklerinin tanımlanmasının yanında, buluntular, kitabeler ve kaynaklardan yola çıkılarak ulaşılacak veriler, bölge için oldukça önemli olan bu üst düzey konutun tarihi anlamda değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.