#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
27 Nis 2024 / Cmt 11:39
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelge, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik önemli düzenlemeler içeriyor.
Barınma, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlara odaklanan genelgede öne çıkan maddeler şunlardır:
Barınma:
Mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde, iklime uygun, prefabrik, betonarme veya çelik iskeletli, yeterli altyapı ve üstyapıya sahip barınma alanları kurulacak.
Ortak kullanım alanları da bu alanlarda yer alacak.
Valilikler bu konudaki çalışmaları koordine edecek.
Sağlık:
İşçilerin ve ailelerinin aşı takibi, bulaşıcı hastalık taramaları, kanser ve verem taramaları ile kronik hastalık taramaları ve takipleri düzenli olarak yapılacak.
Mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personeli istihdam edilecek.
Eğitim:
Eğitim çağındaki çocukların eğitimlerini aksatmadan devam ettirmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili yönerge ve genelgeleri uygulanacak.
Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanları sağlanacak.
Çocukların daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarını giderecek telafi eğitimleri verilecek.
Geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezler, çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılacak.
Çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecek.
Göç Güvenliği:
İşçileri taşıyan karayolu araçlarının 00.00-06.00 saatleri arasında şehirler arası yolculuk yapmamaları sağlanacak.
İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, göç dönemlerinde yolculukların güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için göç alan ve göç veren yerler arasında trafik denetimlerini artıracak.
İzleme ve Değerlendirme:
Her il ve ilçede, mülki idare amirinin başkanlığında "İl/İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu" oluşturulacak.
Bu kurullar, her dönem başında mevsimlik tarım işçilerinin iş koşullarına ilişkin çalışmalar yapacak.
Aracılar ile işverenler veya doğrudan işçiler ile işverenler arasında sözleşme yapılması için gerekli tedbirleri alacak ve ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözülmesini temin edecek.
Mevsimlik Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.
Bu kurul, mevsimlik tarım işçiliği ile ilgili ulusal politikanın belirlenmesi, kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması, valiliklerce bu Genelge kapsamında yürütülen faaliyetlerin izlenmesi ve sorunlara çözüm üretilmesi hakkında çalışmalar yürütecek.
Bu yeni düzenlemeler, mevsimlik tarım işçilerinin daha insanca koşullarda çalışmasını ve yaşamlarını sürdürmesini sağlayarak tarımsal üretime önemli katkılar sağlayacak.