Kimyasal Hadım Nedir? Cinsel Suçlulara Yönelik Tartışmalı Tedavi

#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
09 Eki 2024 / Çar 16:25

Cinsel suçların artmasıyla 'kimyasal hadım' tekrar gündeme geldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk yasalarının kimyasal hadım cezasına uygun olduğunu ve maddenin uygulanmasının tartışılabileceğini belirtti.

Cinsel suçlarda artış yaşanmasının ardından Türkiye'de "kimyasal hadım" yeniden gündeme geldi. Tıpta "kimyasal kastrasyon" olarak adlandırılan bu yöntemle suçluların vücutlarında testosteron hormonunun salgılanması engelleniyor ve cinsel istek tamamen ortadan kaldırılıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, mevcut Türk yasalarının kimyasal hadım cezasına uygun olduğunu belirterek, bu uygulamanın gündeme alınabileceğini söyledi.

ÖZGECAN ARSLAN OLAYIYLA GÜNDEME GELDİ
Türkiye'de kimyasal hadım cezası, 2015 yılında üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın vahşice öldürülmesinin ardından tartışılmaya başlandı. 2016 yılında çıkan yönetmelik, hakim takdirine bırakılan cezaların uygulanmasını öngörse de Danıştay, kritik maddeleri durdurarak "cinsel isteğin yok edilmesi" tanımının kanunda yer almadığını belirtti.

DANIŞTAY’IN KARARI VE YASAL BOŞLUK
Danıştay, yönetmelikte yer alan bazı ifadelerin yasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle "tıbbi tedavi" kapsamında değerlendirilmediğini ifade etti. 2014 yılında 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen 108’inci madde, mahkumların tıbbi tedaviye tabi tutulmasını mümkün kılarken, uygulamanın nasıl yapılacağını belirleyen bir yasal düzenlemenin daha yapılması gerekiyor.

KİMYASAL HADIM NEDİR?
kimyasal hadım, suçlunun vücudunda testosteron seviyesini düşüren hormonların verilmesiyle uygulanır. Testosteron hormonu seviyesi yüksek olan bireylerde cinsel aktivitenin artması ve bunun saldırganlıkla bağlantılı olduğu düşüncesi, suçlular üzerinde bu yöntemin kullanılmasını gündeme getirmiştir. Bu tedaviye insan hakları dernekleri karşı çıkmakta ve suçlunun rızası olmadan yapılmasının hukuki boyutları tartışılmaktadır.

DÜNYADA KİMYASAL HADIM ÖRNEKLERİ
ABD, Almanya, İsveç, Polonya ve Çekya gibi birçok ülkede kimyasal hadım cezası uygulanmaktadır. Özellikle çocuklara yönelik cinsel suçlar işleyenler üzerinde bu yöntemin kullanımı yaygındır. ABD'de bazı eyaletlerde kimyasal hadım suçun tekrarlanması halinde zorunlu hale getiriliyor. Öte yandan, Rusya ve Güney Kore’de de kimyasal hadım cezaları uygulanmaktadır.