#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
24 Ara 2024 / Sal 20:52
Türk Dil Kurumu ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle yapılan halk oylamasında 2024 yılının kelimesi 'kalabalık yalnızlık' seçildi. Bu kavramın sosyolojik ve psikolojik anlamı ne?
Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “yılın kelimesi” oylamasında, halkın büyük ilgisiyle “kalabalık yalnızlık” kavramı seçildi. Yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı oylamada, sosyolojik ve psikolojik anlamlar taşıyan bu ifade 2024 yılının kelimesi oldu.
Değerlendirme Kurulu, “kalabalık yalnızlık” kavramının, insanların kalabalıklar içinde kendilerini yalnız hissetmeleri durumunu tanımladığını belirtti. Giderek artan dijitalleşme ve toplumsal bağların zayıflaması, bireylerin yalnızlık hissini derinleştiriyor. yalnızlık hissi, aile içinde, sosyal ortamlarda ve kalabalık alanlarda bile bireyleri etkileyebiliyor.
Sosyal medya ve dijital teknolojiler, bireylerin kalabalık ortamlarda yalnız hissetmesine yol açan önemli bir faktör olarak görülüyor. Sosyal medyada takipçi sayısının artması veya beğeni almak, yalnızlık hissine çözüm olmaktan çok, bu hissi artıran bir etkendir.
Açıklamada, "Dijital dünyanın sunduğu gelip geçici ilişkiler, bağ kurma zorluklarını artırıyor. Toplumsal bağların zayıfladığı bu dönemde, bireyler çevresinde insan sayısı fazla olsa bile yalnız hissedebiliyor" ifadeleri yer aldı.
Oylamada yer alan diğer kelimeler arasında "merhamet", "yabancılaşma", "algoritma", "yozlaşma", "yapay zeka" ve "dijital yorgunluk" bulunuyordu. Ancak, kalabalık yalnızlık halkın büyük bir kısmının dikkatini çekti ve yılın kelimesi olarak seçildi.
Uzmanlara göre, modern yaşamın hızlanması, teknolojinin yoğun kullanımı ve sosyal bağların zayıflaması bu kavramın önemini artırdı. İnsanlar kalabalık ortamlarda yalnız hissetmeyi sıkça deneyimlediği için bu kelime, 2024 yılını en iyi yansıtan ifade oldu.