Deprem Öncesi ve Sonrası İçin Hayat Kurtaran Önlemler

#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
23 Nis 2025 / Çar 20:31

Deprem Öncesi ve Sonrası İçin Hayat Kurtaran Önlemler

Deprem felaketine karşı alınabilecek önlemler, deprem anında yapılması gerekenler ve deprem sonrasında güvende kalmak için kritik bilgiler bu kapsamlı rehberde! Hayatınızı ve sevdiklerinizin güvenliğini koruyun.

deprem FELAKETİNE KARŞI HAYAT KURTARAN ÖNLEMLER

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, bu doğal afete karşı bilinçli olmak ve gerekli önlemleri almak hayati önem taşıyor. Uzmanlar, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri adım adım açıklayarak olası can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyor. İşte depremde güvende kalmak için bilmeniz gerekenler:

deprem ÖNCESİ ALINACAK KRİTİK ÖNLEMLER

deprem öncesinde alınacak önlemler, olası bir sarsıntının etkilerini önemli ölçüde azaltabilir. Yerleşim yeri seçiminden bina yapımına, eşya güvenliğinden afet planı oluşturmaya kadar pek çok konuda dikkatli olmak gerekiyor. Kaygan ve ovalık arazilere yerleşimden kaçınmak, binaları deprem yönetmeliklerine uygun inşa etmek, mevcut binaların dayanıklılığını artırmak ve deprem sigortası yaptırmak yapısal önlemlerin başında geliyor.

Yapısal olmayan önlemler ise ev içindeki eşyaların doğru yerleştirilmesiyle ilgili. Dolap üzerindeki eşyaların sabitlenmesi, ısıtıcıların duvara monte edilmesi, devrilebilecek eşyaların birbirine ve duvara sabitlenmesi, avize ve klimaların güvenli bir şekilde asılması, ağır eşyalı dolap kapaklarına kilit takılması, kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil konulması, zehirli ve yanıcı maddelerin güvenli depolanması, raflara elastik bant eklenmesi gibi detaylar, deprem anında oluşabilecek yaralanmaları önleyebilir.

Ayrıca, binadan acil çıkış yollarının belirlenmesi ve bu yolların açık tutulması, geniş çıkış yolları oluşturulması, dışa açılan kapılar kullanılması, acil çıkışların aydınlatılması, karyolaların pencere ve devrilebilecek dolapların yanına konulmaması, 'Afete hazırlık planları' yapılması ve tatbikatlarının düzenlenmesi, aile bireyleri için iletişim ve buluşma noktalarının belirlenmesi, önemli evrakların kopyalarının hazırlanması, yangın söndürme cihazlarının bulundurulması ve bakımlarının yapılması da hayati önem taşıyor. Binalarda asansörlerin deprem sırasında kullanılmaması gerektiğine dair uyarı levhaları da unutulmamalı.

deprem ANINDA NASIL HAREKET ETMELİYİZ?

deprem anında panik yapmamak en önemli adım. Bina içindeyseniz, sabitlenmemiş eşyalardan uzak durmalı, sağlam bir masa altına veya hacimli bir eşyanın yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturmalısınız. Başınızı ellerinizle veya bir malzemeyle koruyarak sarsıntı geçene kadar beklemelisiniz. Merdivenlere veya çıkışlara koşmamalı, balkona çıkmamalı, pencereden atlamamalı ve kesinlikle asansör kullanmamalısınız. Telefonları acil durumlar dışında kullanmamalı, kibrit veya çakmak yakmamalı, elektrik düğmelerine dokunmamalısınız. Tekerlekli sandalyedeyseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumalısınız. Mutfak veya laboratuvar gibi yerlerdeyseniz ocak ve benzeri cihazları kapatmalı, dökülebilecek maddelerden uzaklaşmalısınız. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatıp, güvenli bir şekilde binayı terk etmelisiniz. Okulda veya büroda iseniz sıra veya masa altlarında, koridorda ise duvar kenarında çömelerek başınızı ve boynunuzu korumalısınız.

Açık alandaysanız, enerji hatları, ağaçlar, binalar ve duvar diplerinden uzaklaşarak açık bir arazide çömelmelisiniz. Toprak kayması veya taş düşebilecek yamaç altlarında bulunmamalı, deniz kıyısından uzaklaşmalısınız. Araç kullanıyorsanız, güvenli bir yerdeyseniz sağa yanaşıp durmalı, değilse aracı terk ederek açık alanlara gitmelisiniz. Tüneldeyseniz ve çıkışa yakın değilseniz aracı durdurup yanına yatarak başınızı ve boynunuzu korumalısınız. Metro veya toplu taşıma araçlarındaysanız, sarsıntı bitene kadar içeride tutunmalı ve görevlilerin talimatlarına uymalısınız.

deprem SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

deprem sonrasında öncelikle kendi emniyetinizden emin olmalı, çevrenizde yardıma ihtiyacı olan olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Gaz kokusu alırsanız gaz vanasını kapatmalı, cam ve kapıları açarak binayı terk etmelisiniz. Dökülen tehlikeli maddeleri temizlemeli, acil durum çantanızı yanınıza alarak mahalle buluşma noktanıza gitmelisiniz. Radyo ve televizyon gibi iletişim araçlarından yapılan uyarıları dinlemeli, cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakmalısınız. Artçı depremlerin olabileceğini unutmamalı ve hasarlı binalara girmemelisiniz. Açık alandaysanız çevrenizdeki hasarı not almalı, hasarlı binalardan ve enerji hatlarından uzak durmalı, önce yakın çevrenize yardım etmeli, sonra toplanma noktanıza gitmeli ve yardım çalışmalarına katılmalısınız. Yıkıntı altında mahsur kaldıysanız panik yapmadan durumunuzu kontrol etmeli, hareketlerinizi kısıtlı tutmalı, su, kalorifer veya gaz tesisatlarına vurarak veya sesinizi kullanarak varlığınızı duyurmaya çalışmalısınız.