Çocukluk Travmalarının Yetişkinlikteki Derin Etkileri!

#Güncel Olaylar | Haber Merkezi
25 Kas 2024 / Pzt 20:05

Çocukluk travmaları, yetişkinlikte kendini beklenmedik şekillerde gösterebilir. İşte duygusal ihmalin belirtileri ve bu durumla başa çıkmanın yolları.

ÇOCUKLUK TRAVMASININ YETİŞKİNLİKTEKİ ETKİLERİ
Çocuklukta yaşanan duygusal ihmal, yetişkinlik döneminde fark edilmese de hayatımızın birçok alanını etkileyebilir. Lisanslı evlilik ve aile terapisti Logan Cohen, çocukluk travmalarının, kişinin kendini ifade etme zorluğu, yalnızlık ve düşük öz saygı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini ifade ediyor.

DUYGUSAL İHMAL NEDİR VE NASIL TANIMLANIR?
duygusal ihmal, bir çocuğun sevgi, ilgi ve onaylanma ihtiyaçlarının karşılanmaması durumudur. Bu ihmal, çocuğun güven duygusuna zarar vererek, ilerleyen yaşlarda duygusal bağ kurma ve kendini ifade etme gibi becerilerde zorluk yaratır.

DUYGUSAL İHMALİN BEŞ GİZLİ BELİRTİSİ

  1. Kendi Adına Konuşmakta Zorlanma
    Çocukken sürekli reddedilen bireyler, yetişkinlikte haklarını savunmakta zorlanabilir. Bu durum, sessiz kalmayı tercih etmelerine neden olur.
  2. "Nasılsın?" Sorusu Karşısında Garip Hissetme
    Duygularını ifade edemeyen kişiler, bu tür sorular karşısında rahatsızlık hisseder. Bu durumun temelinde, çocuklukta duyguların geçersiz kılınması yatar.
  3. Sahtekârlık Sendromu
    Düşük öz saygıya sahip olan bireyler, başarılarını yetersiz görerek çevrelerindeki insanların daha yetenekli olduğunu düşünür.
  4. Duygularını Zor İfade Etmek
    Travma mağdurları, duygularını tanımlamakta ve paylaşmakta güçlük çekerler.
  5. Yalnızlıkla Bağ Kurma
    Sosyal ortamlarda bağ kurmakta zorlanan kişiler, yalnızlığı tercih ederek izolasyon yaşar.

TRAVMAYI FARK ETMEK VE TERAPİ İLE ÇÖZÜM BULMAK
Uzmanlar, duygusal ihmalin etkilerinin farkındalık ve terapi ile azaltılabileceğini belirtiyor. İlk adım, travmanın belirtilerini fark etmektir. Bu süreç, kişinin kendisiyle barışmasına ve sağlıklı ilişkiler kurmasına olanak tanır.