Yüksek Enflasyon Esnafı Zorluyor! Yapılandırma bekleniyor

#Ekonomi | Haber Merkezi
26 Eki 2024 / Cmt 19:18

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyon nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirtti ve yeni bir yapılandırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

esnaf YAPILANDIRMA BEKLİYOR
Türkiye esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyonun etkileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Palandöken, “Yüksek enflasyon ile esnafın işleri düştü, geliri azaldı. Esnafın yapılandırmaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR
Palandöken, enflasyona bağlı olarak artan girdi maliyetlerinin esnafı zor durumda bıraktığını belirtti. Artan iş yeri kiraları, stopaj, akaryakıt ve enerji zamları gibi faktörler nedeniyle esnafın sattığı ürünün yerine yenisini koyamadığını vurguladı. Palandöken, “Esnafın düzlüğe çıkabilmesi için daha önce olduğu gibi vergi, trafik ve SGK prim borçlarında kapsamlı ve uzun vadeli bir yapılandırma şart” dedi.

BLOKELERİN KALDIRILMASI GEREKİYOR
Yüksek enflasyonun piyasalardaki dengesizliği artırdığını ifade eden Palandöken, “esnafın hesaplarına konulan blokeler kaldırılmalı. Bu blokeler, borçlarını ödemek isteyen esnafa büyük zorluk çıkarıyor” diye konuştu. Palandöken, yeni bir yapılandırmanın hem devlet bütçesine gelir sağlayacağını hem de esnafın rahat bir nefes almasına yardımcı olacağını belirtti.

FİNANSMANA ULAŞMAK ZORLAŞTI
Palandöken, esnafın finansmana ulaşmasının da giderek zorlaştığını ifade ederek, “Devletin esnaf ve sanatkarlara verdiği düşük faizli krediler artık cazibesini kaybetti. Bu nedenle yapılandırma kanunu mutlaka yeniden gündeme getirilmelidir” dedi. Palandöken, yapılandırma ile esnafın nakit akışını düzeltebileceğini ve piyasalarda canlanma sağlanabileceğini vurguladı.