#Ekonomi | İHA
17 Eyl 2019 / Sal 13:13
Türkiye Otomotiv Tüketicileri Araştırması İleri Araç Teknolojileri Raporunun sonuçları dikkat çeken bulguları ortaya koydu. Otonom araçlara ilişkin tüketici ilgisine ilişkin küresel çapta yapılan incelemeden elde edilen bilgilere göre, Türkiyenin yüzde 67 tüketici ilgisi ile Almanya, İngiltere ve Amerikayı geride bıraktığı saptandı.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Deloitte Türkiyenin ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile ortaya çıkarılan Türkiye Otomotiv Tüketicileri Araştırması İleri Araç Teknolojileri Raporunun sonuçları açıkladı. Araştırma ile tüketicilerin gelişmiş ve ileri teknoloji araç teknolojilerine ilişkin kritik konulara bakış açısını ortaya konuldu. Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi ve otomotiv Sektör Lideri Özkan Yıldırım düzenlenen basın toplantısında raporun detaylarını paylaştı.
Araştırma Türkiyeden yaklaşık 3 bin otomotiv tüketicisinin katılımıyla yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 90ı erkek yüzde 10u kadın tüketicilerden oluştu. Araştırmaya katılan tüketicilerin yaş dağılımlarını incelendiğinde; katılımcıların yüzde 53ü Y kuşağı (24-42 yaş aralığı), yüzde 45i X kuşağı ve 55 yaş üzeri, yüzde 2sini ise X kuşağı (18-24 yaş aralığı) oluşturdu.
Mobiliteden beklenti; hız
Araştırmada tüketicilere mobiliteden beklentileri soruldu. Katılımcıların yüzde 36sı mobiliteden hız, yüzde 21i güvenlik, yüzde 15i konfor, yüzde 14ü maliyet ve yüzde 10luk kısım diğer aktiviteleri belirtti. Raporda, Türkiyede çeşitli mobil uygulamalardan araç çağırma servislerinin kullanım oranları da öne çıktı. Buna göre, katılımcıların yüzde 62si araç çağırma faaliyetinde bulunmuyor.
Tüketiciler fonksiyonellik istiyor
Araştırma kapsamında katılımcılara Fonksiyonellik mi , konfor mu ? sorusu iletildi. Katılımcıların yüzde 59u bu soruya fonksiyonellik derken, yüzde 41lik kesim ise ise konforu seçti.
Türkiye otonom araçlara ilgi yüksek
Sürücüsüz otomobil devrimi henüz tam olarak gerçekleşmese de rapordan elde edilen bilgiler, Türkiyedeki tüketicilerin otonom araçlara ilgili olduğunu gösteriyor. Katılımcıların yüzde 67si otonom araçlara karşı ilgili duyduğunu belirtirken yüzde 23ü otonom araçlara ilgi duymadığını belirtiyor.
Tüketicilere bağlantılı araçlara ve verilere izinsiz erişim konusunda da sorular yöneltildi. Yüzde 75lik bir oranla tüketiciler bağlantılı araçların faydasına inanıyor ancak yüzde 57lik oranla da bu verilerin izinsiz olarak kullanılmasında bir takım olumsuzluklar doğacağını düşünüyor.
Otonom araçlara ilişkin tüketici ilgisine ilişkin küresel çapta yapılan incelemede, Türkiyenin yüzde 67 tüketici ilgisi ile Almanya, İngiltere ve Amerikayı geride bıraktığı raporda belirtiliyor.
Tüketicilerin bir sonraki araç tercihlerinde SUV öne çıktı
Araştırmada tüketicilere bir sonraki araçlarındaki tercihleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 55i bir sonraki araçlar için SUV tercih ederken ikinci tercih olarak yüzde 24lük oranla sedan araçlar öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 8i de bir sonraki tercihini hatchback araçlardan yana kullanacaklarını belirtiyor.
Motor tiplerinde ise tüketicilerin yüzde 45lik oranla en fazla hibrit motor tipini ilgi göstereceği ortaya çıkıyor. Tüketicilerin bir sonraki araçları için ikinci tercihleri ise yüzde 23 ile elektrikli motordan yana.