#Ekonomi | İHA
16 Eki 2019 / Çar 09:07
Orduda 40 yıl öncesine kadar fındıktan sonra en büyük gelir kaynağı olan, hatta yağ fabrikası bulunan soya fasulyesinin yeniden yaygınlaştırılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlar verdi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Gülerin kırsal kesimde yaşayan çiftçilerin fındık dışında gelir getirecek tarım ürünlerine yönelik projeleri kesintisiz sürüyor. Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Tarım A.Ş. şirketinin kurulması, yöresel ürünlerin üretimine yönelik çalışmalar yapılması, 2000 yıllık Kibele heykelinin patentini alarak bu isimle çikolata üretimi için çalışma yapılması, yaklaşık 300 bin adet sebze fidesi, 330 koyun ve 4 bin adet kaz dağıtımının bu kez soya üretiminin yaygınlaştırılması için kolları sıvadı.
400ün üzerinde üründe kullanılıyor
Dünyanın en çok tüketilen gıdalardan biri haline gelen bir bakla türü olan, insan sağlığı için son derece faydalı ve ayrıca yetiştirilmesi kolay olan soya fasulyesinin üretiminin Orduda canlandırılması için birkaç ay önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışma başlatan Başkan Güler, ilk hasadı yerinde gördü. Altınordu Sağırlı Mahallesinde bulunan üretim alanından gerçekleştirilen ilk hasadı başlatan Başkan Güler, soya fasulyesinin gıda sektörünün yanı sıra tutkal, mürekkep, sabun, benzin, böcek ilacı, alkol, plastik ve lastik gibi 400ün üzerinde endüstriyel ürünün üretiminde de kullanıldığını, yağı alındıktan sonra geriye kalan küspesinin bol miktarda protein içerdiğinden, iyi bir hayvan yemi olarak özellikle kanatlı yemlerinde yüksek oranda yer aldığını kaydetti.
Ordunun geleceği tarım ve turizmde
Toplam soya üretiminin yüzde 86sını ABD, Brezilya, Arjantin ve Çinin gerçekleştirdiğine işaret eden Başkan Güler, Türkiyenin ise 140 bin tonluk üretim yaptığını vurguladı. Güler, Türkiyenin soya üretiminin, ihtiyacı karşılayamadığını, her yıl milyar dolarlık ithalat yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: Tarım üretimini arttırmamız gerekiyor. Ordu ili her tarım için en uygun alanlardan birisi. Vatandaşlarımızı tarım üretimine yönlendirmek ve gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için tarım projelerine destek veriyoruz. Ordunun geleceği tarım ve turizmdir. Biz de bu iki alana yatırım yapıyoruz. İşte bu amaçla başlattığımız soya üretimini yaygınlaştırmak ve arttırmak istiyoruz. Benim çocukluğumda soya yağı fabrikası vardı ama soya ekimi çok azdı. Dünyanın en çok tüketilen gıdalardan biri haline gelen bir bakla türü olan soyanın yüzde 45i protein. Bundan yola çıkarak gelir getirecek tarım ürünlerinin sayısını arttırmak, kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızı tarım üretimine yönlendirmek için soya ekimini yaptırdık. Gayet iyi ve olumlu sonuçlar aldık. Yapılan hesaplara göre soyadan fındığa göre 6 kat, mısıra göre 10 kat fazla gelir elde ediliyor. Fındığa alternatifin ötesinde önemli bir gelir kaynağı. Bu çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz.
Dünya soyaya yöneliyor
Bitki ürünleri arasında en yüksek protein içeriğine sahip soya fasulyesi, metabolizma hızını artırması, sağlıklı bir şekilde kilo ve kalp sağlığını koruması, kansere karşı savunma özelliği, menopoz etkilerini azaltması gibi önemli etkisiyle biliniyor. Dünyanın en çok tüketilen gıdalardan biri haline gelen bir bakla türü olan soya, son yıllarda önemli ve popüler hale geldi. Yüksek düzeyde proteini bünyesinde barındıran soya, vejetaryenler için ideal bir protein kaynağı haline geldi. Soyadan yemeklik yağ, unundan soya sütü ve soya eti-kıyması üretiliyor.