#Ekonomi | Haber Merkezi
18 Nis 2025 / Cum 18:33
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektöründe kredi alacaklarının tahsilatında yaşanan sıkıntı alarm verici boyutlara ulaştı.
Tahsili Gecikmiş Alacaklar’daki (TGA) artış oranı yılın başından bu yana yüzde 17’ye yükselirken, Nisan ayı itibarıyla 358,3 milyar TL’ye ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 3,9 seviyesinde olan TGA artış hızı bu yıl yaklaşık altı kat artarak yüzde 22 oldu.
Haftalık Artış 10 Milyar TL’ye Dayandı
2024 başında 294 milyar TL olan TGA tutarı, sadece dört ayda 64 milyar TL’lik artış gösterdi. Özellikle 19 Mart tarihindeki faiz operasyonlarının ardından TGA’daki artış son dört haftada hız kazandı. Haftalık TGA artış oranı yüzde 7,2’ye çıkarken, haftalık artış miktarı yaklaşık 9,3 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yanı sıra ticari kredilerde de tahsilat zorluğu büyüyor.
Aylık Artış İki Katına Çıktı
Geçtiğimiz yıl ortalama aylık 12,3 milyar TL olan TGA artışı bu yıl 23 milyar TL’ye çıktı. Böylece, TGA’ların bankaların net kârına oranı yüzde 23’ten yüzde 39’a yükseldi. Bu durum bankaların finansal yapılarındaki kırılganlığı artırırken, kredi kanallarının daha da daralmasına yol açıyor.
Konkordato ve İflas Uyarısı
Ekonomistler, faiz indirimi adımlarına rağmen TGA’daki sert yükselişin, reel sektörde ciddi bir ödeme krizine işaret ettiğini belirtiyor. 17 Nisan’da Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesiyle birlikte ticari kredilerdeki faiz oranlarının da katlanarak artması, finansa erişimi daha da zorlaştırdı. Bu gelişmeler ışığında konkordato başvurularında ve iflaslarda büyük bir artış yaşanabileceği öngörülüyor.
Krediye Ulaşım Daha da Zorlaşacak
TGA verileri, kredi borcunu ödemekte zorlanan şirket ve bireylerin yasal takip süreçlerine daha hızlı şekilde girdiğini gözler önüne seriyor. Finansmana erişimin daha da güçleşmesiyle birlikte piyasadaki daralmanın artması, hem reel sektör hem de bireysel tüketiciler açısından zorlu bir dönemin habercisi olarak yorumlanıyor.