#Ekonomi | İHA
19 Ara 2019 / Per 13:59
Antalyada düzenlenecek HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe) buluşması öncesi konuşan Ali Bıdı, Bu yıl minimum 3,5 milyar dolar ticaret hacmi bekliyoruz. En az 49 ülkeden alım heyeti geliyor.50 bin ziyaretçi bekliyoruz dedi.
Türkiyenin büyük konaklama, ağırlama, yiyecek ve içecek endüstrilerinden olan HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe) buluşması 15-18 Ocak tarihleri arasında ANFAŞ tarafından Antalyada gerçekleştirilecek. Büyük HORECA buluşması, katılımcılara daha verimli olanaklar sağlamak amacıyla, 31inci ANFAŞ Hotel Equipment Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ve 27nci ANFAŞ Food Product Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek. Toplam 600ün üzerinde katılımcı firmanın, 3 bin 700den fazla markasını sergileyeceği HORECA buluşmasını, 50 binden fazla yerli ve yabancı profesyonelin ziyaret etmesi öngörülürken, fuar sonunda 3,5 milyar dolarlık iş hacminin oluşması bekleniyor.
Sektör temsilcileri Antalyadaki büyük buluşma öncesi İstanbulda bir araya geldi. Yapılacak fuarlar hakkında bilgiler verildi. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz başta olmak üzere; Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu, Marmara Bölge Satınalma Yöneticileri Platformu (MARSAP) yönetim kurulu üyesi İsmail Hakkı Kaya ile ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, B2B görüşmeleri sayesinde her iki fuarda toplam 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi beklendiği vurgulandı.
Bu yıl minimum 3,5 milyar dolar ticaret hacmi bekliyoruz
Fuar beklentileri hakkında konuşan Ali Bıdı, 3 yıl önce ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığını devraldım, şu anda iki fuarımız yüzde 100 doldu. İnşallah 2021de dışarıya çadır kuracağız. 2022de fuarları ayırmayı düşünüyoruz. Çünkü çadır kursak da alanımız yetmeyecek. Bu yıl minimum 3,5 milyar dolar ticaret hacmi bekliyoruz. En az 49 ülkeden alım heyeti geliyor. 50 bin ziyaretçi bekliyoruz" dedi.
Turizm sektörüne değinen Bıdı, Turizmdeki krizler atlatıldı, 2018-2019 sezonu çok iyi geçti. Yatırımlar hızla artıyor, otellerde yenileme de başladı. Bu arada iç sektörde canlanacak, dışarıdan kaliteli daha fazla turist gelecek. Bize gelen turistler 650-700 dolar harcarken, Avrupa ülkelerine giden turistler harcamalarında bin 700 ve 2 bin eurolara kadar çıkıyor. Bu durum arz talebe göre değişiyor. Fiyatlarımızı arttırırsak ülkemize daha fazla döviz girer. Antalyada buna müsait. Fuarımızı da büyüttük. 2023de hedefimiz 7-8 milyar dolar olur. Bu fuar, dünyaya açılan bir kapı. Buraya gelen insan 2-3 gün fuarı geziyor. Kaldığı zaman zarfında etrafı görüyor. Bir anlamda Antalyadan Türkiyeyi, tüm dünyaya tanıtıyoruz. Fuarımızda 3 bin 700 marka kendini tanıtacak şeklinde konuştu.
"Dernek olarak bu fuara çok önem veriyoruz ve destekliyoruz"
Melih Şahinöz ise şöyle konuştu: "Fuar ile ilgili düşüncemiz; Fuarlar sektörde ev dışı tüketim tedarikçilerini, kullanıcılarını, otelcilerini ve bütün satın almacılarını bir araya getiren ortam. Lokasyon itibariyle alternatifsiz bir fuar olduğu için dernek olarak bu fuara çok önem veriyoruz ve bu fuarları destekliyoruz. Dernek olarak sektöre katma değer sunan ve fayda sağlayan fuarlara destek oluyoruz. Bu fuara üyelerimizin katılmalarını ve müşterileri ile buluşmaları için doğru ortam olduğunu söylüyoruz.
Fuar, metrekarede rekor seviyede katılım ile gerçekleşecek
Bu sene fuarın metrekarede rekor seviyede katılım ile gerçekleşeceğini vurgulayan Güçlü Kaplangı, Fuarın hem işin ekipman tarafı hem de gıda tarafı olacak. Yaklaşık 40 bin metrekarelik alan satılmış durumda. Bu durumun son yıllara turizm sektörünün olumlu geçmesinde etkisi var. Hem mevcut yatırımların revizesi hem de yeni yatırımları düşünecek olursak; sektör olarak fuardaki potansiyelleri değerlendirmek ve sektöre katkıda bulunmak istiyoruz ifadelerini kullandı.
Türkiyenin satın alma profesyonelleri bir arada
Fuarda, Türkiyenin sektördeki satın alma platformları bir araya gelecek. ANFAŞ tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda; 2020 yılında yatırım ve renovasyon gerçekleştirecek otel, restoran, kafe hastaneler ve yurtlar için satın alma müdürü ve yöneticileri, katılımcılarla buluşma imkanı yakalayacak. Aynı zamanda Türkiyenin 81 ilinde misafirhaneleri bulunan kamu kurumlarında görev yapan satın alma yöneticileri ve ihale komisyon üyeleri de fuar boyunca alımlar gerçekleştirecek.
Yüksek katılımlı aşçı buluşması
Fuar kapsamında, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği Derneği ve ANFAŞ iş birliğiyle, turistik tesislerde yerli malı kullanımını teşvik etmek amacıyla başlatılan Yaşasın Anadolu teması Food Showda sanata dönüşecek. Endüstriyel mutfak ekipmanlarından gıda ürünlerine kadar tamamen yerli malı ürünler kullanılarak yarışma, şov, workshop ve gösteriler gerçekleştirilecek. Türkiyenin en yüksek katılımlı aşçılık buluşması olması hedeflenen organizasyonda 4 binden fazla şef fuarda yerini alacak.
Latte Art Yarışması kahve etkinliği
Fuar kapsamında Otel Baristaları Derneği Latte Art Yarışması kahve etkinliği düzenlenecek. Kahve sektörünün otel kanadı profesyonellerini bir araya getirecek Latte Art Şampiyonası; Türkiyede ciddi bir gelir getirisine sahip ve önemli bir kaynak olan turizme destek sağlama amacı taşıyor. Türkiye turizmindeki barista sayısının ve niteliğinin artması ve iletişimin güçlenmesi anlamında önem taşıyan etkinlik; ayrıca otel yöneticileri için çalışan personelin eğitilmesi ve personele destek sağlanması anlamında da bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
8inci Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları
Fuar çerçevesinde Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği tarafından 8nci Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları düzenlenecek. Konaklama sektörünün aynası Housekeeping mesleğinde farkındalık oluşturmak ve mesleğin renkli yüzünü sergilemek için organize edilen olimpiyatlar, Housekeeping mesleği ve Türk turizmi adına önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Yarışma ayrıca, sağlıklı yaşamın korunması ve geri dönüşüm turizminin yegane teminatı housekeeping mesleğinin turizmde sürdürülebilirlik için her yönüyle geliştirilmesi, çıtasının yükseltilmesi turizm camiası adına büyük önem arz ediyor.
Elektrik maliyetini azaltmanın yolları konuşulacak
Eş zamanlı gerçekleştirilecek her iki fuarda da ENEREX Enerji temalı özel oturumlar da düzenlenecek. Çatılarımızda Güneş Toplayalım, Endüstriyel Yapılarda ve Otellerde Enerji Verimliliği, Enerji Depolama ve Elektrikli Şarj İstasyonları, Gıda ve Yeşil Atığın Enerji Üretimi Yoluyla Değerlendirilmesi başlıkları altında düzenlenecek oturumlarda elektrik maliyetlerini azaltmak isteyen, enerjinin verimli kullanımıyla ilgili soruları olan tüm kurumsal ve bireysel katılımcılar yer alacak.